Undtagelsestilstand for forskning

Koncentrat af lederen "Sær ordning" i Politiken 20.januar om regeringens nye forskningsfond

Regeringens forslag om at oprette en særlig forskningsfond, finansieret af merprovenuet fra aftalen om en øget beskatning af nordsøolien, bør umiddelbart hilses velkomment: Hellere sent end aldrig.

Idéen er gradvist at indbetale 16 milliarder kroner til en særlig fond, der hvert år skal udbetale det forrentede overskud til ny frontforskning. Primært på fagre nye områder som bio-, nano- og informationsteknologi.

Skønt forslaget er tiltrængt, er der dog ikke tale om en vidensrevolution, endsige en langsigtet erhvervsstrategi, som vil kunne udvikle Danmark til et væksthus for vidensintensivproduktion.

Dansk forskning har allerede et enormt efterslæb i forhold til vores nabolande, ikke mindst Sverige og Finland. Hverken Nyrups SR-regeringer eller Foghs VK-regering har formået at underbygge retorikken om "Danmark som foregangsland" og "Danmark som videnssamfund" med tilstrækkeligt kontante bevillinger på finanslovene. (...)

Hvis Danmark skal være med helt fremme, på kanten af fremtidens teknologiske muligheder, kræver det derfor vedvarende investeringer. Både offentligt og privat. Og heri ligger forslagets største problem: Lanceringen af forskningsfonden skaber et fortegnet billede af investeringer i ny forskning som en ekstraordinær begivenhed; som en undtagelsestilstand.

Hvis regeringen virkelig vil satse på nye arbejdspladser skabt af forskning, burde de almindelige forskningsbevillinger på finansloven opgraderes mærkbart.(...)

Forrige artikel Unfair play, Lykketoft Næste artikel Stil krav til kontanthjælpsmodtagere