Tre hjørnesten i ny struktur

Koncentrat af lederen "Den nødvendige reform" i Berlingske, 9. januar 2004

I dag får vi så Strukturkommissionens bud på fremtidens kommuner. Emnet kan lyde kedsommeligt, men det berører hver enkelt borger. Det handler nemlig om sammenhængen mellem velfærdsstat og demokrati, intet mindre.

Hvem skal bestemme? Og hvem skal betale? Det er spørgsmålene, som kommissionen, og den efterfølgende offentlige debat, skal besvare.(...)

Hovedprincipperne for en strukturreform bør være tre:

1. Beslutningerne skal træffes så tæt på borgerne, som det er hensigtsmæssigt. Gymnasier kan udmærket være kommunale, mens kompliceret hospitalsbehandling bør udbydes af staten eller private, landsdækkende udbydere. En brækket arm kan lige så godt behandles på et lokalt sygehus. Men et alvorligt sygt menneske har krav på den bedst mulige behandling, og den får man kun på store hospitaler, der dækker mere end et enkelt amt.

2. De, der bestemmer, skal være folkevalgte. Amterne bliver forhåbentlig nedlagt. Men de må ikke erstattes af regioner med reel beslutningskompetence uden direkte valgte regionsråd. Retten til at bestemme indebærer også pligten til at betale, og skatteopkrævning bør kun besluttes i folkevalgte organer.

3. De, der bestemmer, skal også have lov at bestemme. Vi må acceptere, at der er forskel på serviceniveauet i Holmsland og Gentofte. Hvis børnehaver og skoler skal være ens fra kommune til kommune, er det meningsløst at bevare dem som et kommunalt anliggende. Kompetencefordelingen skal være klar, og statslig detailstyring skal ophøre.

En reform, der bygger på disse principper, behøver til gengæld ikke at være så rigid, som nogle af udslippene fra Strukturkommissionen kunne antyde.

Der er ingen grund til at hævde en fast bundgrænse for kommunernes indbyggertal på 30.000, eller hvilket antal man nu kunne blive enig om.(...)

Endelig bør alle huske, at reformen skal kunne holde længe. Derfor bør den gennemføres på tværs af politiske og geografiske skel.

Forrige artikel Hovedstaden glemt Næste artikel Ny valglov skal sikre yderområder