Thorning låst fast af R og fortiden

Koncentrat af lederen "Hvedebrødsdagene er forbi" i Berlingske Tidende 28/4 2005.

Socialdemokratiets nye formand har foreløbig kun præsteret meget lidt reel nytænkning

Den nykårede partiformand Helle Thorning-Schmidts partifæller i folketingsgruppen er begyndt at knurre. De er utilfredse med, at de ikke er i stand til at forklare indholdet af den nye politik, som Thorning-Schmidt har rablet af sig i overskriftsform gennem mange dage.(...)

Udlændingepolitikken først: Ligesom forgængeren vil den nye formand afskaffe den lavere startydelse til indvandrere, og partiet vil stadig have et hold af »uafhængige eksperter« til at overtage Folketingets og domstolenes ansvar for at vurdere, om udlændingelovgivningen er i overensstemmelse med internationale konventioner. Den eneste forskel på den gamle og den nye formand er, at Thorning-Schmidt taler pænt om tidligere indenrigsminister Karen Jespersens udlændingepolitik.

Der er en god grund til, at den nye formand reelt ikke tør bevæge Socialdemokratiet på dette område. Forklaringen hedder Marianne Jelved. Så længe de Radikale holder fast på hendes udlændingepolitik, kan Socialdemokraterne ikke troværdigt binde sig til en stram udlændingepolitik. Gør de det, afskriver de samtidig muligheden for en ny SR-regering. Thorning-Schmidt sidder lige så fast i udlændingepolitikken som forgængeren.

Hvad angår børnechecken har hun forladt Socialdemokraternes tidligere modstand mod at gøre børnetilskud indkomstafhængig. Et ønske om at tage checken »fra de rige« bygger i sig selv på forkerte præmisser, og Thorning-Schmidts udgave af en indkomstafhængig børnecheck er mere symbolpolitik end udtryk for en reel omfordeling i samfundet.(...)

For dette i den store sammenhæng ligegyldige beløb er Thorning-Schmidt desværre villig til at forlade princippet om, at enhver person, rig eller fattig, udstyres med et personfradrag - eller for børnenes vedkommende en check - inden skattevæsenet begynder at skrue op for den progressive beskatning. En aftrappet børnecheck øger marginalskatten for at tilfredsstille et populistisk og uoplyst krav om at »tage børnechecken fra de rige«. Den slags symbolpolitik tilfredsstiller måske Socialdemokraternes betonfløj, men lever ikke op til den lovede fornyelse.

Thorning-Schmidts hvedebrødsdage er forbi.

Forrige artikel Et slag for fødevaresikkerheden Næste artikel Villy bør ikke følge Holgers råd