Statsministerens nytårstale: 2009 blev et mentalt vendepunkt

NYTÅRSTALE: Statsministeren erkender, at der "bliver en regning at samle op", når krisen er forbi. En tale om unge, der ikke må tabes - og om nej til parallelsamfund.

I sin første nytårstale som statsminister tog Lars Løkke Rasmussen (V) naturligt afsæt i den økonomiske krise, der for alvor bed sig fast i 2009:

"2009 vil, når historiebøgerne skal skrives, vise sig at have været et meget vigtigt år - et slags mentalt vendepunkt. Et år som viste os - og lærte os - at vi skal kæmpe for at holde fast i fremskridtet - og vi skal kæmpe for at holde fast i de ting, vi har opnået."

Statsministeren erkendte, at det offentlige i disse måneder bruger flere penge, end der kommer ind:

"Krisen tærer på den fælles kasse, og - ja - der bliver en regning at samle op, når vi er fuldt og sikkert gennem krisen. Men det er forsvarligt, fordi vi afdrog på gælden i de gode år. Og fordi det medvirker til at holde hjulene i gang og genskabe optimisme og tro på fremtiden. I en tid vil arbejdsløsheden stadig stige - det er uundgåeligt - men i tredje kvartal blev de blodrøde økonomiske nøgletal på ny sorte. Der er grund til at tro på, at vi kommer helskindede gennem krisen."

Han kom også ind på de mange nye danskere, der er kommet til:

"Om blot en generation vil omkring en halv million danskere have en ikke vestlig baggrund. Vi får brug for hver eneste af jer. Problemet er, hvis der er for få, der er i arbejde, og hvis op mod halvdelen af de unge mænd ikke får en uddannelse. Det må være slut med, at unge laver ingenting. Alle skal i uddannelse eller arbejde.

Det er ligesom med kulturen: Jeres bidrag er meget velkomne. Det var udenlandske påvirkninger, der skabte den danske guldalder. Meget af det mest pæredanske kommer udefra. Juletræet, balletten, arbejderbevægelsen! Kultur trives ikke i et drivhus. Men der skal være vilje til at få det udenlandske til at sætte danske blomster. Det skal være slut med parallelsamfund. For så går sammenhængskraften fløjten."

Altinget.dk bringer hele nytårstalen neden for.

Forrige artikel Dronningens nytårstale om krise og ungdom Dronningens nytårstale om krise og ungdom Næste artikel Snit af meningsmålinger: Lille forspring til oppositionen Snit af meningsmålinger: Lille forspring til oppositionen