Slut med at være protestparti

Koncentrat af lederen "Ansvar forpligter" i Jyllands-Posten, 22 september 2003

MAN KAN IKKE fortænke de delegerede på Dansk Folkepartis landsmøde i at hylde den politiske leder Pia Kjærsgaard og hendes tro væbnere Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup for en bemærkelsesværdig indsats, som i årets løb har sat sit præg på dansk politik.

Med partilederens ord er det slut med at være protestparti. Nu skal man brede sig til andre områder end udlændingepolitikken. Men ukritisk jubelfest er alligevel malplaceret efter en uge med et forlig af næsten historisk dimension, som sætter partiet på sin egentlige prøve.

For nok er det en triumf for Pia Kjærsgaard og partiet at sætte sig til forligsbordet og indgå aftale med regeringspartierne og repræsentanter for Socialdemokratiet, som ellers fastslog, at Dansk Folkeparti aldrig ville blive stuerent. Hun må samtidig erkende, at et groggy socialdemokrati nu er ved at genvinde balancen, i hvert fald hvad udlændingepolitikken angår.(...)

Forliget om udlændingepolitikken må ses som et klart signal om, at Socialdemokratiet vil søge indflydelse og forsøge at optræde ansvarligt, også selv om der ikke ligefrem er livretter på den politiske menu, for nøden tvinger dette gamle regeringsparti i opposition. Hermed må Dansk Folkeparti i den kommende tid også forvente modspil i forsøgene på at hente stemmer langt inde i det traditionelt socialdemokratiske bagland.

Er det slut med at være protestparti for Dansk Folkeparti, er det også slut med at score vælgere på simpel overbudspolitik, for hermed begynder den grå politiske hverdag, hvor der i trængslen på midten af dansk politik ikke gives ved dørene. Realisme er en klar forudsætning for at være med.

Stolthed bliver nemt til overmod på et jubellandsmøde, som weekendens i Vejle, men statsminister Anders Fogh Rasmussen behøver næppe at frygte Pia Kjærsgaards trussel om et nej til finansloven, hvis der ikke falder kontante løfter fra regeringen om hurtigere hjemsendelse af flygtninge. (...)

Hvad udlændingepolitik angår, er der ganske givet klare grænser for, hvor langt regeringen vil gå for ikke at overskride internationale aftaler, og hetzen mod udlændinge må Dansk Folkeparti derfor gerne beholde for sig selv som særlig mærkesag. (...)

På en række vigtige områder har Dansk Folkeparti på sit kommandoraid hos utilfredse socialdemokrater og fagbevægelsesmedlemmer givet statsminister Anders Fogh Rasmussen et vist alibi for ikke at føre borgerlig politik. Nu bliver der til gengæld rig mulighed for at bekende kulør i det politiske spil. Ansvarlige bidrag er velkomne. Overbudspolitik er uden interesse.

Forrige artikel På slingrekurs Næste artikel Revolutionerende DNA-register