Sådan gik det til, da fire af Støjbergs kandidater kom med på holdet: “Der gik få minutter, og så var vi på bølgelængde”

Danmarksdemokraterne har ikke et politisk program, men alligevel forsøgte næsten 200 danskere at komme med i Inger Støjbergs nye parti. Altinget har talt med fire af dem, der kom igennem nåleøjet. 

Der var Coca Cola Zero i glassene og høj sol, da Betina Kastbjerg, der arbejder som projektleder i køkkenfirmaet Kvik, tog imod Inger Støjberg i sin have i Herning. 

Med sig havde den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg labradoren Ludvig. 

Colaen var netop blevet hældt i glassene, da de begyndte at tale politik. De viste sig hurtigt, at de begge var enige om, at det skal kunne betale sig at arbejde, og at overførselsindkomsterne ikke må være for høje. 

Betina Kastbjerg har ikke en fortid i politik. Men siden Inger Støjberg i februar 2021 sagde farvel og tak til Venstre, har hun snakket med familien om, at hun godt kunne finde på at melde sig under fanerne, hvis Inger Støjberg en dag stiftede et parti. Så da den rigsretsdømte Inger Støjberg i slutningen af juni stiftede det nye parti, Danmarksdemokraterne, var hun ikke i tvivl om, hvad der skulle gøres. 

”Jeg har altid synes, at Inger har været en rigtig god politiker, og der er heller ikke nogen tvivl om, at det er hende, jeg har stemt på,” siger Betina Kastbjerg. 

Derfor sendte hun en mail afsted, hvor hun fortalte om sig selv, sine mærkesager og politiske ambitioner. 

”Inger svarede tilbage, at hun gerne ville komme forbi til en kop kaffe. Det blev til en Cola Zero og to en halv times snak i min have. Der gik få minutter, og så var vi på bølgelængde,” fortæller hun. 

Samtalen var ifølge Betina Kastbjerg ”helt nede på jorden og professionel”, og hendes nye partiformand fik også hilst på familien. 

Betina Kastbjerg er langtfra den eneste, der har drukket cola i solen med den tidligere V-næstformand i den seneste tid. 

Næsten 200 danskere har vist interesse for at komme til optagelsessamtale i Danmarksdemokraterne. Onsdag blev de første 30 folketingskandidater præsenteret for offentligheden efter en grunding screeningsproces. 

"Jeg har siddet omkring folks køkkenborde og talt politik. Og jeg har selvfølgelig også talt med dem om, hvad de står for sådan helt generelt. Det har givet et rigtig godt indblik i, hvad det er for mennesker, der er optaget på den her liste,” sagde hun til Altinget torsdag

Men hvordan har kandidaterne selv oplevet processen? 

Det har Altinget talt med fire af de udvalgte om. Fælles for dem er, at de nærer en stor og dyb respekt for mennesket og politikeren Inger Støjberg. 

Eller som Betina Kastbjerg siger det: 

”Jeg tror, at de fleste godt ved, hvad Inger står for. Hun er en rigtig god politiker og har nogle gode grundholdninger og værdier, som jeg kan relatere til.” 

{{toplink}} 

”Jeg har en kæmpe tillid til hende”  

En duft af frisk morgenbrød fra bageren. Det blev Susie Jessen, taleskriver i Dansk Erhverv, mødt af, da hun trådte ind i Inger Støjbergs hus en hed sommerdag midt i juli. 

Klokken var 10:00, og temperaturmåleren havde passeret 30 grader.  

Egentlig skulle de have mødtes i Susie Jessens hus ved Køge på Sjælland, men da hun var på ferie i Blokhus i Nordjylland, besluttede de at mødes hos Inger Støjberg i Hadsund. 

Dengang partiet blev opstillingsberettiget, var Susie Jessen da heller ikke i tvivl om, at hun ville tage chancen. Hun sendte en mail og fortalte lidt om sig selv. 

Hun er uddannet journalist og har i en årrække arbejdet som presserådgiver for Dansk Folkeparti og som politisk konsulent for den daværende DF-formand Kristian Thuelsen Dahl. Derfor har hun mødt Inger Støjberg ved flere lejligheder på Christiansborgs gange. 

”Jeg tænkte, at jeg var nødt til at være med. Jeg har en kæmpe tillid til hende som både politiker og partiformand. Men det handlede også om, at jeg går meget op i de mærkesager, som hun bragte til bordet med det samme – blandt andet at man ikke skal koble yderområderne af,” siger Susie Jessen, der er datter af den tidligere DF-formand Søren Espersen, der også er blevet medlem af Danmarksdemokraterne. 

Gennem en tre timer lang ”hyggesnak” fandt de ud af, at de begge brænder meget for at forbedre vilkårene i landdistrikterne.

På samme måde er de enige om at være imod mere øremærket barsel til mænd. 

”Der er landsbydød. Der er skoler, som lukker. Der er områder i Danmark, hvor selvstændige ikke kan have virksomhed, fordi internettet ikke er godt nok. På sygehusene får man forskellig behandling, afhængig af hvor man bor i landet,” siger hun. 

Ligesom Betina Kastbjerg har Susie Jessen ikke været i tvivl om Inger Støjbergs kerneværdier på trods af, at partiet ikke har præsenteret et partiprogram endnu. 

”Jeg har fra start af haft et godt indtryk af, hvor Inger ligger henne, og hvad hun står for,” siger Susie Jessen, der stiller op på Sjælland.

Samme bogstav 

Bent Juul Sørensen er gårdejer på Fyn og folketingskandidat for Danmarksdemokraterne. Hans introduktion til partiet startede lidt utraditionelt. 

Han har nemlig været aktiv i lokalpolitik i Ærø Kommune, og siden 2010 har han siddet for borgerlisten Ærøs Fremtid, som har bogstavet Æ på stemmesedlerne. Derfor blev han en smule forbavset, da han så, at Inger Støjberg også havde valgt Æ som partibogstav. 

”Jeg opdagede, at vi havde det samme bogstav. Derfor mente jeg, at der var grund til lige at ringe sammen og høre, hvad det var for noget,” siger han. 

Han fortæller, at han har mødt Inger Støjberg ved enkelte lejligheder via sit arbejde som organisationsformand for Arla Foods en række år tilbage. Men da han i juli satte sig sammen med Inger Støjberg i Svendborg for at diskutere listebogstavet, fandt de samtidig ud af, at de har meget til fælles, når det kommer til politik.  

Udover partiformanden sad hendes sorte Formel 1 labrador Ludvig med til mødet. Men hvad der blev udvekslet af ord, vil Bent Juul Sørensen ikke komme ind på. 

”Hvad vi talte om, synes jeg ikke kommer offentligheden ved. Det var to bekendte, der mødtes, og vi fik kridtet interesser op og talt om kredsopstillinger og politikken selvfølgelig,” siger han. 

Hvordan har du det med at stille op for et parti uden et egentligt partiprogram? 

”Det er meget spændende at være med til at præge et partiprogram, og så kan det godt være, at vi ikke har en økonomisk plan, vi kan lægge frem på bordet. Men hvis jeg har forstået det rigtigt, så er der ikke mange partier, der har det lige nu – ikke engang Socialdemokratiet. Jeg synes ikke, at vi er ringere kørende end andre. Vi er måske endnu mere demokratiske. For i Danmarksdemokraterne har alle i øjeblikket mulighed for at sige til og fra.” 

Hvad kunne du godt tænke dig at ændre politisk, hvis du bliver valgt ind i Folketinget? 

”Jeg har hele mit liv gået meget op i, at vi skal have ens vilkår i hele Danmark. Jeg tænker ikke kun på menneskelige vilkår, men også erhvervsvilkår. Det er en af de øverste dollars i Ingers program. Ellers er mine primære interesseområder EU-politik og internationale forhold. 

Mindre EU  

Langt de fleste af Inger Støjbergs 30 kandidater har en fortid i enten Dansk Folkeparti eller Venstre. Lars Bregnbak er den eneste på listen, der har været medlem af Konservative, som han har siddet i byrådet i Gribskov Kommune for. Til daglig arbejder han som faglærer hos Dekra Danmark, der tilbyder private udbydere af kurser og uddannelser på områderne transport og befordring.

Han fortæller, at samtalen med Inger Støjberg foregik i et mødelokale på Christiansborg på en hed sommerdag. Den ”var ikke meget anderledes end de jobsamtaler”, han har været til gennem livet. 

”Jeg har sympatiseret med hende i en årrække og med de holdninger, hun har – også nogle af dem hun har måtte holde tilbage, mens hun var i Venstre. Holdninger i form af, at vi er nødt til at kigge noget mere på Hr. og Fru Danmark – deres liv skal være lettere,” siger han. 

Du har også en baggrund i Konservative som byrådsmedlem. Hvad fungerede ikke der, siden du er skiftet til Danmarksdemokraterne? 

”Konservative er et supergodt parti. Men jeg føler mig bedre placeret i Danmarksdemokraterne, og det skyldes blandt andet vores holdning til EU. Der er for meget EU-lovgivning over den enkelte borger. Man skal ikke gå ind og bestemme i den enkelte danskers hjem,” siger Lars Bregnbak og uddyber: 

”Men Inger Støjberg som person har også haft indflydelse på mit valg om at stille op for Danmarksdemokraterne.” 

Hvordan det? 

”Jeg fik en stor sympati for hende. Hun virker som et meget jordnært menneske, der har begge fødder plantet på jorden og taler lige ud af posen.” 

{{toplink}} 

Forrige artikel Løkke vil have Løkke vil have "rigtige mennesker" på Christiansborg: Se Moderaternes kandidatliste her Næste artikel Den grønne omstillings akutte problem er mangel på arbejdskraft. Her kan CO2-afgiften faktisk hjælpe, viser ny analyse Den grønne omstillings akutte problem er mangel på arbejdskraft. Her kan CO2-afgiften faktisk hjælpe, viser ny analyse