S ønsker sundhedstjek af flygtninge

S er på vej med beslutningsforslag, der vil give tilbud til alle flygtninge og familiesammenførte om et sundhedstjek.

Af Lotte Bundsgaard
MF (S), tidligere minister

Netop nu sidder jeg og forbereder ordførertale til et beslutningsforslag omkring sundhedstjek af flygtninge.

Integrationspolitik handler nemlig ikke kun om uddannelse, arbejdsmarkedspolitik og socialpolitik - det handler også om sundhedspolitik. Det er afgørende, at vi får flygtninge bedre integreret, og et bedre helbred og et grundigt kendskab til sundhedsvæsenet er et godt udgangspunkt herfor.

Beslutningsforslaget laver jeg i samarbejde med speciallæge i almen medicin på Århus Amtssygehus, Lone Deibjerg Kristensen. Lone har lavet en undersøgelse, der ligeledes viser, at der er et stort behov for, at undersøgelserne af flygtninge foretages hurtigst muligt af hensyn til tidlig sygdoms-opsporing samt tidlig relevant behandling.

Formålet med beslutningsforslaget er dels at sikre, at eventuelle sygdomme bliver fundet og at den relevante behandling hurtigt igangsættes. Dernæst er formålet også at sikre, at mennesker, der kommer til Danmark, får et bedre kendskab til det danske sundhedsvæsen.

Regeringens initiativer ikke nok
Regeringen har gennemført en screening af alle asylansøgende børn under seks år for leverbetændelse m.v., men dette er ikke nok. Derfor foreslår vi i beslutningsforslaget, at der indføres et generelt tilbud om sundhedstjek til alle flygtninge og familiesammenførte. Det betyder, at tilbuddet også skal omfatte kvoteflygtninge samt familiesammenførte til flygtninge.

Familie-sammenføringerne drejer sig som oftest om en ægtefælle og børn under 18 år, der er blevet tilbage i landet eller i nabolandet. En stor del af dem har levet i sult og fattigdom i flygtningelejre, og på den måde er det svært at se, hvordan man i tilbuddet skulle skelne mellem kvoteflygtninge og familiesammenførte.

Gruppen af kvoteflygtninge er siden den 1. januar 1999 kommet ud i de enkelte kommuner direkte fra hjemlandet og flygtningelejrene.

Det betyder, at hverken familiesammenførte eller kvoteflygtninge er omfattet af de tilbud om sundhedsundersøgelser, som tilbydes asylansøgere.

Minimums-krav
Alle, der kommer til Danmark fra højrisiko-områder, bør tilbydes en lægelig undersøgelse, der som minimum indeholder undersøgelse af hjerte og lunger samt en blodprøve for sygdomme som leverbetændelse, HIV, tuberkulose mv.

Desuden skal der informeres om det danske sundhedssystem, så de kommende borgere kender systemet og kan gøre korrekt brug af det. Dette vil alt sammen være med til at forbedre integrationen.

Socialdemokraterne er ikke de eneste, som mener, at dette er nødvendigt:

Sundhedsstyrelsens redegørelse: "Redegørelse for sundhedsbetjeningen af flygtningen og indvandrere, der kommer til Danmark, hvad angår smitsomme sygdomme" fra april 2002 anbefaler klart, at der indføres et ensartet tilbud om sundhedstjek til flygtninge og familiesammenførte.

Forrige artikel Ødelæggende spiral for kollektiv trafik Næste artikel Vanvittigt tyrkisk lovforslag mod kvinder