Pusher City

Koncentrat af lederen "Pusher City - Indsats mod hash har været en fiasko" i Politiken 16/3 2005.

HVIS NOGEN tror, at lukningen af Pusher Street på Christiania - i dag for nøjagtig et år siden - har mindsket hashhandlen i København, bør de have deres skolepenge tilbage. Prompte. For sjældent har en storstilet politiindsats været så molboagtig. (...)

I dag findes der således over 30 etablerede hashklubber i hovedstaden - flere end der i sin tid var hashboder i Pusher Street. Københavns Politi erkender ligefrem, at det har mistet overblikket.

Hashhandlen er blot blevet skubbet rundt til byens mange baglokaler til gene for hundredvis af beboere over hele København. (...)

Lederen af Rigspolitiets Nationale Efterretningsforsknings Støttecenter, Troels Ørting Jørgensen, beskriver denne kriminaliseringstendens foruroligende klart andetsteds i dagens avis:

»Problemet er, at hashklubmiljøet efter lukningen af Pusher Street er blevet hårdere. Der er våben i klubberne, og der sælges hælervarer og hårde stoffer som ecstasy og speed«. (...)

I modsætning til tidligere sælges der nu hash lige op og ned ad skoler og fritidsklubber: »Efter at Pusher Street er blevet lukket, ser vi flere og flere unge, der bliver del af hashsalget eller får hashklubben som deres daglige base«, lyder det eksempelvis fra en SSP-medarbejder på Østerbro. (...)

De uregelmæssige hashkunder har måske fået sværere ved at finde frem til den nærmeste hashklub, til gengæld har pusherne kunnet skrue priserne - og dermed profitterne - i vejret, samtidig med at vareudbuddet er blevet udvidet.

Kundegrupperne har som en følge heraf ændret sammensætning: I dag ryges der angiveligt mindre hash blandt 'pæne', bedsteborgerlige typer, mens byens børn og unge har fået lettere adgang.

Hvilket fremskridt! Politikernes overdrevne frygt for cannabis har således haft indtil flere perverse samfundseffekter, godt hjulpet på vej af politiet.

Forrige artikel Jagten på alternative energikilder Næste artikel Noget Rohde