Prodi svigtede i Eurostat-affæren

Torsdag den 25. september mødte kommissionsformand Romano Prodi op i Europa-Parlamentet for at forklare sig i den såkaldte Eurostat-skandale.

Sagen omhandler svindel i Eurostat (EUs statistiske kontor). EU ville udlicitere nogle opgaver til et privat firma. Problemet var blot, at der i disse firmaer sad repræsentanter fra EU i bestyrelserne og dermed var der stærk mistanke om, at man sad og bevilligede sig selv penge.

Dertil kommer, at der er overført penge til hemmelige konti i Luxembourg. Uregelmæssighederne er konstateret. Det viser diverse rapporter fra Revisionsretten og den interne revisor.

Det har dog gennem hele sagen været særdeles vanskeligt at få nogle af de involverede kommissærer til at påtage sig et politisk ansvar for sagen.

Efter at have fået alle papirerne på bordet, er det forsat min opfattelse, at Pedro Solbes som ansvarlig kommissær for Eurostat skal fyres.

Men Prodi ville ikke drage Solbes til ansvar. Helt mod alle løfter og sund fornuft forsvarede han i stedet for sin kommissær, og brugte som undskyldning, at Solbes var blevet misinformeret og derfor uvidende om svindel i Eurostat.

Men uvidenhed er ikke en undskyldning, der kan bruges. At Solbes ikke vidste noget, antager jeg for det rene fantasteri. Hvis Solbes ikke har vidst noget om sagen, må han være den eneste i EU, der ikke har hørt om den.

Med den række af advarselslamper, som har lyst rødt de sidste par år, er det simpelthen en direkte fejlagtig oplyse at give. Kommissionens rapport dokumenterer endda, at kommissæren har modtaget op til flere advarsler om Eurostat, men han har siddet disse overhørig.

Forrige artikel Pia lefler for pensionisterne Næste artikel Columbusægget med Rigsarkivet