Overblik: Det ligger på regeringens bord op til sommerferien

Traditionen tro har politikerne travlt med flere forhandlinger op til sommerferien i juli. Det samme gælder i år, hvor der både forhandles om landbrugets bidrag til den grønne omstilling og en ny infrastrukturplan. Altinget giver dig overblik over slutspurten op til ferien.

Temperaturen er steget, folketingsåret er ringet ud, og sommeren står lige for døren.

Men det er ikke ensbetydende med, at politikerne og regeringen er gået på sommerferie. Ude i ministerierne forhandles der stadig om både motorveje, landbruget og uddannelser, mens nogle af regeringens ministre forbereder udspil og strategier.

Hvilke forhandlinger optager regeringen frem mod sommerferien, og er der nogle aftaler, som er lige på trapperne? Altinget giver dig et overblik her.

Forhandlinger om ny infrastrukturplan

Inden sommerferien indtræffer i juli, kan Danmark have fået en ny infrastrukturplan. Det er nemlig regeringens ambition, at der kan landes en aftale for de langsigtede trafikale investeringer i løbet af juni.

Aftalen skal gerne være på plads i god tid, inden valgkampen til efterårets kommunalvalg skydes i gang på den anden side af sommerferien. Sådan skriver Altingets transportredaktør Daniel Bue Lauritzen i denne analyse, hvori han beskriver, at forhandlingerne efter en periode med begrænset mødeaktivitet nu går ind i en mere intens periode frem mod sommerferien.

Læs også: Trafikforhandlinger går ind i afgørende fase efter længere tids dødvande

Inden regeringen kan præsentere en aftale, skal den dog finde fælles fodslag med et flertal af partierne. Her viser kravet om en hærvejsmotorvej, som blandt andet stilles af Venstre, sig at kunne blive afgørende for, hvor bred aftalen kan ende med at blive. Motorvejen fra Haderslev til Hobro er vigtig for Venstre, mens regeringen to støttepartier SF og Enhedslisten er store kritikere af den nye motorvejsstrækning i Jylland.

Udflytning af uddannelser

I Uddannelses- og Forskningsministeriet er der fuld gang i forhandlingerne om udflytning af studiepladser samt oprettelse af nye pladser udenfor landets fire største byer.

Da udspillet blev fremlagt, var det regeringens ambition, at der skulle landes en aftale inden sommerferien, og der er indtil videre planlagt indtil flere forhandlingsmøder.

Der er dog ingen officiel deadline for aftalen, og derfor kan det også udskydes til den anden side af ferien, hvis det ikke skulle lykkes at nå til enighed om en aftale. Men det forventes, at regeringen og det store kommunale parti Venstre gerne vil have aftalen klappet og klaret i ordentlig tid inden kommunalvalgkampen, da udsigten til nye uddannelser måske vil kunne have en betydning i valgkampen.

Regeringen har med sit udspil lagt op til, at der skal flyttes studiepladser væk fra København, Aarhus, Odense og Aalborg til nye placeringer rundt omkring i landet samt oprettes nye uddannelsespladser udenfor de fire store studiebyer.

Landbrugsaftale

Ovre ved fødevareminister Rasmus Prehn (S) er det heller ikke blevet tid til sommerferie endnu. Her forhandles nemlig om det landbrugsudspil, som regeringen præsenterede i slutningen i april, der skal pege retningen for, hvordan landbruget kan mindske sin CO2-udledning.

Det har været regeringens ambition, at der kan landes en aftale inden juli. Men ifølge Altingets kilder er det ikke helt sikkert, at det kan lade sig gøre.

Det skyldes blandt andet, at indholdet af forhandlingerne er komplekst, og der undervejs i forhandlingerne er brug for en del tekniske beregninger og svar til partierne. Dertil kommer, at regeringen – som sigter efter en bred aftale – fortsat forhandler med samtlige partier i Folketinget, hvilket alt andet lige kan betyde, at der skal tages højde for flere interesser.

En af knasterne i forhandlingerne er blandt andet økonomien, hvor de blå partier ledt an af Venstre har udtrykt et ønske om at få flere penge på bordet, fordi landmændene i deres optik ikke selv skal betale for den grønne omstilling. Regeringen har lagt op til, at udspillets tiltag skal finansieres med EU’s landbrugsstøtte ved at lade dele af den gå til grønne tiltag i landbruget fremadrettet.

Ny udviklingspolitisk strategi

Ifølge Altingets kilder vil udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) præsentere en ny udviklingspolitisk strategi inden sommerferien.

Slutfasen i forhandlingerne om strategien er gået i gang, og det forventes, at den vil indeholde et øget fokus på Afrika og i særdeles Sahelregionen. Den kurs understregede ministeren under et besøg i Burkina Faso, som er en del af regionen, i sidste uge. Ønsket om at prioritere Sahel skyldes, at det vurderes, at tilstanden i landene vil medføre et øget flygtningepres på Europa.

Læs også: Udviklingsministeren i Sahel: "Det går, undskyld mig, forbandet skidt"

Når strategien kommer, er det værd at holde øje med, hvad der sker med den danske udviklingsstøtte til lande udenfor Afrika, især i Asien. Derudover forventes det, at den nye strategi vil have større fokus på klimaet end tidligere.

Udspil om CO2-fangst

Der er også grund til at holde øje med klimaminister Dan Jørgensen (S) i løbet af juni. Det er nemlig forventningen, at han inden sommerferiens start i juli vil præsentere regeringens bud på en strategi for lagring og fangst af CO2-udledning.

Der er allerede afsat 16 milliarder til at udvikle teknologier, som kan fange og lagre CO2-udledning. CO2-lagringen er en af de moderne teknologier, som regeringen har sat sin lid til, når det kommer til at nå Danmarks reduktionsmål i 2030.

Aftale om EU’s landbrugsstøtte

Den sidste sag ligger egentlig ikke direkte på regeringens bord, men udfaldet har stadig betydning for Danmark. Der mangler nemlig en aftale om, hvordan EU’s landbrugsstøtte skal skrues sammen i fremtiden. I aftalen er det blandt andet afgørende for Danmark, at det bliver muligt for danske landmænd at have naturarealer på deres grunde, uden det koster dem EU-støtte.

Det har også betydning for de hjemlige landbrugsforhandlinger. Dog forventes det, at det meste af aftalen allerede er forhandlet på plads, og derfor har Danmark en fornemmelse af, hvilke fremtidige regler der skal tages udgangspunkt i den danske landbrugsaftale.

Læs også: Forstå seks af de sidste slag i slutspurten om EU’s landbrugsreform

Det portugisiske EU-formandskab forhandler på vegne af Danmark og de øvrige medlemslande med Europa-Parlamentet, og portugiserne har en ambition om at lave en aftale, inden deres formandskab ophører 1. juli. Derfor skal fødevareminister Rasmus Prehn (S) muligvis nikke ja til en ny aftale, mens han er til ministerrådsmøde i Bruxelles fra 28. til 29. juni.

Forrige artikel Henrik Dam finder mere plads til Folketinget: ”Der er faldet en appelsin ned i turbanen” Henrik Dam finder mere plads til Folketinget: ”Der er faldet en appelsin ned i turbanen” Næste artikel De unge er til klima, de ældre er til sundhed De unge er til klima, de ældre er til sundhed