Økonomisk nødplan efterlyses

Koncentrat af lederen "Økonomisk nødplan efterlyses" i Børsen 11. juli 2003.

En almindelig finanslov er ikke nok, når regeringen kommer tilbage fra sommerferie. Endnu engang har Danmarks Statistik nemlig leveret triste tal om dansk økonomi, som rokker ved fundamentet for regeringens økonomiske politik.

Denne gang er det væksten i den offentlige sektor, der driller. Tallene for første kvartal i år viser en uventet høj vækst, og Danske Bank har beregnet, at en uændret udvikling vil føre til en samlet vækst i den offentlige sektor på 2,1 pct. i år.

Det uhyggelige er, at det ikke er overraskende. År efter år stiger det offentlige forbrug med omtrent to pct., uanset hvad politikerne beslutter. Pengeforbruget stiger uanfægtet, selv om regeringen har hævet retorikken, indført skattestop og krævet budgetdisciplin af sine departementer, amter og kommuner. (...)

Derfor er der behov for en økonomisk nødplan og ikke bare en finanslov, når finansminister Thor Pedersen (V) fremlægger sit udspil til næste års statsbudget 26. august. Venstre og de konservative erkender i dagens avis, at udviklingen trækker tæppet væk under budgetteringen.

Det er alvorligt. I foråret dristede regeringen sig til at gennemføre skattelettelser fra 1. januar 2004, fordi de satsede på stigende beskæftigelse og lav offentlig vækst. Men arbejdsløsheden stiger, flere går på efterløn, og den offentlige sektor vokser uhæmmet.

Advarslerne har lydt internt i Finansministeriet, og der blev sat spørgsmålstegn ved, om den økonomiske 2010-plan kunne holde, hvis regeringen og Dansk Folkeparti brugte råderummet til skattelettelser. Som tidligere beskrevet er afdelingschef Per Callesen blevet flyttet fra sit magtfulde job med generel økonomisk politik, hvilket er et tegn på, at regeringen enten ikke vil høre kritik indefra, eller at 2010-planen står for fald.

Planen udstikker rammerne for, hvordan gælden kan halveres frem til 2010. Men regeringen har allerede erkendt, at målet skrider.

Problemet for statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er, at situationen bliver dårligere og dårligere frem mod valget, og han kan ikke agere, fordi den økonomiske 2010-plan og de vidtløftige løfter om mere velfærd, lavere skatter og uændrede overførselsindkomster binder ham.

Et godt gæt er, at statsministeren bliver tvunget til at lancere en økonomisk genopretning, som kan skabe vækst og job. Første skridt kan blive en ministerrokade, hvor hans nærmeste politiske allierede, nuværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), overtager finansministerposten.(...)

Forrige artikel Politisk flertal mod prisfusk Næste artikel En begmand til VKs økonomi