Nytårstale uden velfærd

Koncentrat af lederen "Hvad statsministeren ikke siger i sin nytårstale. V-ordet, der burde præge Foghs tale, men ikke gør det" i Berlingske, 1. januar 2004.

Når statsminister Anders Fogh Rasmussen i aften går på skærmen for at holde sin årlige TV-tale til nationen, så vil han med stor sandsynlighed gå let hen over spørgsmålene om fremtidens velfærd. Det er ærgerligt, fordi det burde være et af de samfundsspørgsmål, der står allerøverst på dagsordenen - også for en regeringschef, der i enestående grad har opfyldt sine valgløfter.

Bliver der råd til fremtidens pensioner? Bør vi alle spare mere op selv for at sikre os? Skal de unge presses hurtigere igennem uddannelserne for at komme ud og være produktive tidligere end i dag? Og hvor længe overlever efterlønnen?

Sagen er, at statsministeren, hans regering, Dansk Folkeparti samt oppositionens førende parti, Socialdemokraterne, har indgået en tavs alliance om at gå uden om disse emner og tidligst tage dem op, når de engang - formentlig efter næste folketingsvalg - ikke længere kan udskydes. (...)

Vælgerne har krav på at få svar på - i det mindste - retningen for de omprioriteringer af velfærden, der bliver uundgåelige, hvis ikke enten skatterne igen skal stige uafbrudt, eller velfærdsydelserne beskæres voldsomt fra den ene dag til den anden, når regnestykket ikke længere hænger sammen.

Finansminister Thor Pedersen har selv dementeret, at det er nødvendigt at afvente Velfærdskommissionen. Det gjorde han med udtalelsen forleden om, at hvis bare indvandrerne begynder at arbejde lige så meget som danskerne, så er alle bekymringer om finansieringen af velfærden overflødige. Javel, og efter dén oplysning må vi så afvente, at han opløser Velfærdskommissionen i utide - han har jo lige selv leveret de vises sten.

Men sådan går det naturligvis ikke. For det er ikke helt så enkelt. Derfor burde statsministeren opgive sin taktisk bestemte tavshed om velfærden.

Forrige artikel Skattestop for skatteål Næste artikel Nytårstale uden skarpe kanter