Nyt forbud kriminaliserer alle

Koncentrat af lederen "Forbud mod stilethæle" i Jyllands-Posten, 25. november 2003

Justitsministeren vil i fremtiden kunne udstede forbud mod stilethæle. Det lyder absurd, og det er lige, hvad det er, men det er ikke desto mindre en logisk følge af et forslag til ændring af straffeloven, som for tiden er til høring.

I sommer blev en italiensk turist dræbt af knivbevæbnede bøller i København, og den svenske udenrigsminister blev dolket ihjel i et stormagasin i Stockholm.

For at hindre den slags i fremtiden vil justitsministeren nu have mulighed for at udstede forbud mod at besidde, bære eller anvende skarpe og spidse genstande som eksempelvis neglefile, kuglepenne og - stilethæle.(...)

Da stort set alt i en given situation vil kunne anvendes som våben, vil lovforslaget give justitsministeren vide muligheder for at kriminalisere almindelige mennesker.(...)

Hvordan et sådant lovforslag imidlertid skal kunne forhindre voldsmænd i at føre sig frem med i forvejen ulovlige butterflyknive, springknive, knojern og køller er ikke umiddelbart indlysende.

Gældende våbenlov og våbenbekendtgørelse giver i forvejen politiet vide muligheder for at slå ned på genstande, der åbenlyst er egnede til at blive brugt som våben.(...)

Hvis det alene er justitsministerens hensigt at ramme potentielle voldsforbrydere, er en lovændring overhovedet ikke nødvendig. De eksisterende paragraffer er fuldt tilstrækkelige. Det nye lovforslag vil ikke forhindre en eneste voldsforbrydelse, men det vil kriminalisere almindelige mennesker, og det vil undergrave respekten for loven og lovgivningsmagten.

Forrige artikel P3 med på den kommercielle vogn Næste artikel Slæk ikke på EUs stabilitetspagt