Nej til EU-hær - ja til krisestyrke

Nogles drøm om en Europahær er gledet mere og mere i baggrunden siden 1991, konstarerer tidligere SF-formand Gert Petersen.

Hvor kan nogen for alvor mene, at EU's »Petersberg-styrke« gør EU til en militær stormagt eller er et oplæg til militær konkurrence med supermagten USA?

En militær formation på højst 50-60.000 mand kan aldrig være en militær stormagt. Der er ikke engang tale om en stående styrke, men om kontingenter, som deltagerlandene i givet fald stiller til rådighed i løbet af to måneder (og for en periode på et år).

F.eks. har Sverige lovet at stille 1.500 mand, Finland 2.000.

En styrke af denne størrelse og struktur kan ikke udkæmpe en storkrig. Den kan kun udføre humanitære (f.eks. evakuerings-) opgaver og krisestyring, hjælpe diplomati med at forebygge en konflikt, eller gå ind og skille parterne i en blodig borgerkrig (det kræver indsats af kamp-tropper), eller sikre at en våbenhvile bliver overholdt eller at forholdene stabiliseres, når fred er aftalt.

Det er en krisestyrke, der er tale om, ikke en styrke til storkrig. FN har desværre ikke kunnet oprette sine egne militære styrker, og når organisationen har behov for militær til sikring af civilbefolkningen, må den bede staterne om hjælp, og det har USA gang på gang udnyttet til afpresning. EU's »Petersberg-styrke«, som ifølge Konventets forslag udtrykkeligt skal anvendes »i overensstemmelse med principperne i FN's Pagt«, vil mindske verdenssamfundets afhængighed af supermagten meget betydeligt.

Spøgelseshær
Men så er der »Europahæren«. Den eksisterer som mulighed i traktaterne, og nogle medlemsstater drømmer også om den. Men Europahæren er faktisk gledet mere og mere i baggrunden siden 1991 (Maastricht). Dens tilhængere har gang på gang lidt nederlag under forhandlingerne.

I 1991 hed det, at den fælles forsvarspolitik kan udvikle sig til et »fælles forsvar«, punktum. Men siden 1998 (Amsterdam) har der været sat en betingelse på: hvis alle medlemsstaterne blev enige om det. Det har de 15 ikke kunnet blive, og for de 25 vil det være endnu mere umuligt.

EU-hæren er reelt et spøgelse, som er en usandsynlig gestalt i virkelighedens verden. For en sikkerheds skyld sagde SF nej til spøgelset, men ja til en krisestyrke, som kan hjælpe diplomatiet, ikke mindst på FN-planet, med at gøre verdensordenen lidt mindre skæv end den, der nu dikteres af pax americana.

Forrige artikel V ønsker styrket retssamarbejde i EU Næste artikel Respekt for vælgerne