Moderaternes gruppeformand om skjulte donationer: "Jeg synes, det ser godt ud. Vi overholder reglerne"

Moderaterne vil ikke give offentligheden indsigt i, hvem der støttede partiet ved seneste folketingsvalg, men understreger, at reglerne følges. "Folk må tro, hvad de vil," lyder det fra gruppeformand Henrik Frandsen. 

Moderaterne kommer ikke til at offentliggøre partiets regnskab for valgåret 2022. 

Det slår gruppeformand Henrik Frandsen fast, da Altinget fanger ham til partiets årsmøde i Vejle lørdag. 

"Vi har overholdt reglerne, og hvis der er nogle af de andre partier, der er utilfredse, så må de lave reglerne om," siger Henrik Frandsen.

Udtalelsen kommer ovenpå, at Altinget fredag kunne skrive, at Moderaterne som det eneste folketingsparti ikke offentliggør sit årsregnskab for 2022.

Kender ikke donorer

Normalt skal partierne indsende årsregnskab for at kunne modtage offentlig partistøtte. I regnskabet skal det for eksempel fremgå, hvilke donorer der har støttet med mere end 22.200 kroner.  

De regler er dog ikke gældende for Moderaterne og Danmarksdemokraterne, som var opstillet til folketingsvalget for første gang i 2022, fordi regnskabspligten for nye partier først gælder fra året efter valget. 

Danmarksdemokraterne har imidlertid frivilligt valgt at offentliggøre sit regnskab, fordi de mener, "at der ikke er noget at skjule". 

{{toplink}} 

Men Moderaterne har altså valgt en anden tilgang. 

Kan du forstå, hvorfor nogle synes, det er vigtigt at vide, hvem de her pengedonorer er? 

"Jeg ved ikke, hvilke pengepersoner der står bag, og det ved du jo heller ikke. Det er der ingen, der ved," siger gruppeformand Henrik Frandsen. 

Men er det så ikke fint at få klarlagt, hvem det er? 

"Vi har valgt ikke at offentliggøre det, og det er i fuldstændig overensstemmelse med de gældende regler. Regler, der i øvrigt er lavet af de gamle partier i Folketinget."

Hvordan synes du, det ser ud, at I som det eneste folketingsparti ikke fremlægger jeres årsregnskab for 2022? 

"Jeg synes, det ser godt ud. Vi overholder reglerne."

Men hvad med spekulationerne, vil I ikke være dem foruden?

"Vi er jo vant til spekulationer, det har man jo om alt muligt. Folk må tro, hvad de vil."

Hvordan tror du, det ser ud fra vælgernes perspektiv?

"Ved du hvad, jeg tror, vi har snakket nok nu," siger Henrik Frandsen og forlader interviewet. 

Løkke: Økonomien flyder sammen 

Partiformand Lars Løkke Rasmussen affejer ligeledes mediernes spørgsmål om pengedonationerne ved seneste folketingsvalg.  

"Som alle andre partier efterlever vi landets love og regler, og det gør vi også på det her punkt," lyder det kortfattet fra formanden på et pressemøde ved partiets årsmøde. 

{{toplink}}

Lars Løkke Rasmussen vil gerne skyde spekulationerne til jorden.   

"Jamen jeg ved ikke, om det er hemmelighedskræmmeri. Vi har brugt vores energi på nogle andre ting, vi er jo stiftet i en kombination af en forening og parti. Der har været en økonomi omkring foreningen og partiet, og det er to ting som flyder lidt sammen i stiftelsesåret," siger Lars Løkke Rasmussen. 

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt har kaldt Moderaternes beslutning for "amoralsk og dybt problematisk", og Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted, mener, at Moderaterne "udnytter et hul i loven".  

Derfor vil Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Radikale ændre på reglerne for partistøtte.  

,

Forrige artikel Løkke sender opfordring på årsmøde: Løkke sender opfordring på årsmøde: "Vi skal have nogle flere børn!" Næste artikel Moderaterne skjuler sine største pengedonorer fra valgåret Moderaterne skjuler sine største pengedonorer fra valgåret