Menneskerettigheder global udfordring

Koncentrat af lederen "Global udfordring" i Jyllands-Posten 9. juli 2003 om brud på menneskerettigheder.

(...) Regler om familiesammenføring er fornuftige, når de bruges på den rigtige måde. Da de for mange år siden blev indført og udformet, var der et indlysende behov. I Danmark var vi selv stærkt involveret, da familiesammenføringsregler muliggjorde at samle flygtningefamilier fra Sydøstasien, som var totalt splittet. Nogle endte i USA, andre i Sydøstasien og atter andre f.eks. i Danmark, fordi de var samlet op af danske skibe i rum sø. Danmark tog selv sin part, da de første sydøstasiatiske familier blev sammenført. Familier, som fik en varm velkomst, og som nærmest umærkeligt blev integreret i samfundet.

Det er internationalt samarbejde, når det er bedst, og den del af det vil ingen anfægte. Anderledes forholder det sig, når konventionerne efterhånden tolkes så bredt og bekvemt, at det egentlige behov fortoner sig, og pligten til at modtage familiesammenførte efterhånden bliver en belastning - såvel økonomisk som socialt. Det er virkninger, der typisk ikke registreres i lande, som er store og stærke, men det er ikke ensbetydende med, at lande som Danmark ikke kan skabe forståelse for, at den velvillige fortolkning af reglerne er et stigende problem. Den høje velfærd og vores gode demokratiske traditioner til trods, er der naturlige grænser for vores formåen.

Der er stadig behov for at hjælpe familier, som krig eller forfølgelse har splittet for alle vinde. Der er fortsat stærkt behov for at hjælpe mennesker, som i stort tal har måttet forlade hus og hjem, og der skal også være plads til personer, som forfølges i deres eget land.

Der er imidlertid mange måder at gøre det på, og i en globaliseret verden er vi efterhånden takket være nem kommunikation og hyppige flyforbindelser kommet hinanden så nær, at familiesammenføringer i mange tilfælde ikke er relevante.

Hvorfor flytter en hel familie til Nordeuropa, når den berørte flygtning selv rejser på jævnlige ferieture til hjemlandet? Hvorfor familiesammenføre, når forholdene i hjemlandet er normaliseret? Hvorfor familiesammenføre i udlandet, hvis det var mere naturligt at gøre det i hjemlandet?

Andre lande end Danmark vil efterhånden døje så voldsomt med de store integrationsproblemer, som den velvillige familiesammenføring medfører, at støtten til en revision af konventionerne vil stige, ligesom den konsekvente danske holdning om at styre og begrænse udviklingen har skabt stigende respekt på trods af kritikernes påstande.(...)

Forrige artikel Uklædelig regerings-strategi Næste artikel Dyremishandling