Lidelse i staldene

Koncentrat af lederen "Lidelse i staldene" i Jyllands-Posten 13. juli 2003 om mangelende dansk dyrevelfærd.

TØR MAN TRO, at der langt om længe virkelig strammes op, når Peter Sandøe, formand for Det Dyreetiske Råd, nu bebuder, at svineproducenter skal have klækkelige bøder, hvis de ikke behandler deres produktions- og avlsdyr ordentligt?

Længe har det været indtrykket, at den voldsomme rationalisering inden for svineproduktionen er sket alene på dyrenes bekostning. Ønsket om mindst muligt arbejde og færrest produktionsomkostninger ligger tilsyneladende bag de uacceptable forhold.

Mange grisesøer står stadig konstant bundet uden mulighed for at røre sig, og de er nærmest fikseret, mens smågrisene er i båsen efter endt faring.

I tremmestalde uden nødvendig strøelse går grise rundt smurt ind i deres egen urin og afføring. Det er et miljø fjernt fra grisenes naturlige behov, og overforbrug af medicin i svineproduktionen kan være en naturlig følge af de dårlige vilkår.

Denne minimalisme i dyreproduktionen har naturligvis konsekvenser for de berørte, og der er god grund til at tro, at det også er blevet synligt i en ny undersøgelse, som er udført af svineavlernes egen faglige organisation, Landsudvalget for Svin.

Den blev iværksat for at undersøge, hvorfor dødeligheden i danske svinebesætninger har været stærkt stigende siden 1989, og den beretter om stor lidelse i staldene. Relativt unge grise har store slidskader og knoglebrud, og 24 pct. af alle slagtesøer havde kroniske slidforandringer. Ofte må aflivninger foretages på grund af kroniske ledbetændelser kombineret med kraftige slidforandringer. Desuden er mavesår udpræget i besætninger, som ikke har adgang til strøelse.

Mange griseavlere går åbenbart ind i deres grisestalde med skyklapper på, når de ikke umiddelbart kan drage de konklusioner, som ellers er oplagte for udenforstående.

»Vi er hurtigt på vej i den rigtige retning. I løbet af få år vil alle søer være i løsdrift«, siger en af de svineavlere, der fortsat søger forklaringer på dyrenes lidelser.

Ja. Det vil de. Men det skyldes efter alt at dømme først og fremmest, at det om ni år er forbudt at holde søerne bundet og fikseret, og så er det jo nemt at holde gode miner til slet spil. (...)

Danmark er for tiden det land i verden, der eksporterer flest slagtesvin. Der er intet at være stolt af, når det fortsat foregår efter et minimalistisk koncept, som skaber lidelse og stress hos dyrene.

Forrige artikel Lys på danske DDR-spioner Næste artikel Mærsks problematiske særstatus