Kysten er ikke klar

Koncentrat af lederen "Kysten er ikke klar" i Jyllands-Posten 8. december 2003 om nybyggeri i kystområder.

DER ER GRUND til at være alvorligt på vagt, når en ministers udspil til byggeri i kystområder ligner hasardspil med de sparsomme, uberørte kystområder, som det ellers ved fornuftig lovgivning er lykkedes at bevare for eftertiden.

Planlægning af kystnært byggeri er på dagsordenen, når miljøminister Hans Chr. Schmidt efter planen i dag mødes med amter, kommuner og turistmyndigheder, men det sætter situationen i relief, at Danmarks Naturfredningsforening har trukket sig ud af det forberedende arbejde, fordi ministeren insisterer på at bebygge uberørte kyststrækninger.

Miljøministerens urovækkende signaler har typisk fået borgmestre i udkantsområder til at vejre morgenluft. Blandt disse en del socialdemokrater, som uventet har fået medspil efter en årrække, da deres partifælle Svend Auken på dette felt førte stram miljøpolitik med betydelig konsekvens.

Det er der forsat brug for af den simple grund, at Danmark med sit beskedne areal er nødt til at sikre, at strandene og de uberørte kyststrækninger, som er tilbage, sikres mod nybyggeri, vindmøller og anden miljøforplumring. Strande og kyster er fælles ejendom, vi skal værne om, så alle også i fremtiden kan have glæde af dem. Derfor også den stramme lovgivning.

Det passer åbenbart ikke ind i ministerens forstillingsverden, at sådanne naturskønne omgivelser ikke også skal plastres til med byggeri og sommerhuse kun til gavn for borgmestres genvalg og bygherrers pengekasser. (...)

Skrækeksempler er der nok af. Tag blot en tur til Kalvebod Brygge og Frihavnen i København. Her er beviser for, at også når det gælder bymiljøet, kommer der intet godt ud af at trampe rundt i miljøet som en anden elefant i en glasbutik.

Forrige artikel Public service i et privat TV 2 Næste artikel Radikalt angreb på lejerne