Kunststøtte til færre

Koncentrat af lederen "Støtte til færre" i Jyllands-Posten 13. december 2003 om kunstnerstøtte.

KUNSTSTØTTEN fungerer i det store og hele efter hensigten, mener kulturminister Brian Mikkelsen.

Det er hans konklusion på den undersøgelse, som han satte i gang i januar. Den blev bestilt hos Økonomistyrelsen efter heftig mediedebat, hvor flere deltagere hævdede, at en mindre gruppe kunstnere fik støtte igen og igen, mens andre intet fik.

Undersøgelsen bekræfter Jyllands-Postens tidligere undersøgelse og frikender Statens Kunstfond og de andre støtteformer for denne anklage. Det bliver således dokumenteret, at blot hver tiende kunstner gennem de seneste ti år har modtaget støtte i mere end fem år.

Men det er især denne gruppe, som forfatteren Rolf Bagger, konservativt udpeget medlem af repræsentantskabet for Statens Kunstfond, har været ude efter.

Hertil er blot at sige, at ja, der er nogle kunstnere, som kvalitativt er langt bedre end andre, og at de selvfølgelig skal støttes, så længe Statens Kunstfond er en kunstnerisk og ikke en social foranstaltning.

I det hele taget er det vanskeligt at forestille sig, hvordan man skulle kunne skrue et fuldstændig retfærdigt system sammen. Der vil altid være kraftig brødnid i en branche, hvor indtægterne er begrænsede. Og vi tør slet ikke tænke på, hvordan kritikken ville blive, hvis det blev politisk udnævnte kommissærer, der skulle fordele støtten. I øjeblikket er det kunstnerne selv, der med tre års interval skiftes til at fordele pengene. (...)

Forrige artikel Mistrøstig metro Næste artikel Lykketofts kurs mod hængekøjen