Kunstnerstøtte på livstid

Koncentrat af lederen "Sæt kunstnernes livslegater til debat" i Berlingske, 19. november 2003.

At komme på finansloven er en særlig ære for danske kunstnere og en årelang tradition i dansk kulturpolitik. Og så er det i dag hovedemnet på et stormøde i Statens Kunstfond, der står for at indstille nye kunstnere til de ærefulde legater.

Allerede forud for stormødet har ledelsen i Statens Kunstfond og de ansvarlige kulturpolitikere i Folketinget meldt klart ud:

Livslegaterne bør være større end de nuværende 129.900 kr. om året - beløbet er tilmed indtægtsreguleret - og gå til langt færre kunstnere end i dag, hvor hele 275 forfattere, billedkunstnere, musikere og andre kunstnere er del af det gode selskab.

Planen er i sig selv et skridt i den rigtige retning og et nødvendigt opgør med socialdemokratisk kulturpolitik, der i årtier er gået ud på at fordele de statslige kulturkroner til så mange kunstnere som muligt ud fra en alle-er-lige-tankegang.(...)

Debatten om de livslange legater bør dog ikke stoppe ved planen om at indføre større støtte til færre kunstnere. Tværtimod bør både de ansvarlige politikere og bestyrelsesmedlemmer i Statens Kunstfond og kunstlivet som helhed åbent diskutere fornuften i at fastholde de livslange legater til en gruppe af udvalgte kunstnere i en tid, hvor der ellers er debat om udbyttet af offentlig støtte i kulturlivet og samfundet.(...)

Om den bedste hjælp til kunstnerne er støtte på livstid er tvivlsomt. Og det er endnu mere tvivlsomt, om det at have kunstnere som Per Kirkeby, Klaus Rifbjerg og Henning Larsen på statsstøtte i resten af deres dage er aktiv kunststøtte, som regeringen ellers har erklæret som sit klare mål. Og her må aktiv kunststøtte forstås som arbejdslegater, produktionsstøtte eller støtteformer, hvor kunstnerne forpligter sig til at skabe nye værker for den offentlige støtte.

Derfor bør dagens debatmøde i Statens Kunstfond føre til en længere debat om livslegaternes fremtid. Der må være en bedre måde at hædre både kunstnerne og kunsten på.

Forrige artikel På banen med velfærdsdebat Næste artikel Starthjælpen skader alle