Kongehuset skal til debat

Koncentrat af lederen "Dumsmart - Dronning Margrethe som opportunist" i Politiken 15/4 2005.

DRONNING Margrethe har med bogen 'Margrethe' leveret nye argumenter til alle dem, der ønsker kongehusets beføjelser begrænset. Dronningen roder sig således ud i et kejtet og misforstået forsøg på at politisere. Hun lægger bl.a. afstand til sin egen nytårstale fra 1984, den om de »dumsmarte bemærkninger«: »Hvis jeg ser på den med dagens briller, er den rablende naiv. Den er holdt i tiden, og ingen kunne vide, hvilken udvikling vi var midt i. Blot et par år senere havde jeg aldrig vovet det. Da var emnet blevet politisk«. (...)

REALITETEN ER, at dronning Margrethe udstiller en opportunisme, der er uklædelig for en regent. Hvor hun i 1980'erne forsvarede almenmenneskelige værdier, forsøger hun nu at flyde med meningsstrømmen. Efter bogen kan vores monark derfor ikke længere gøre krav på at være hævet over den almindelige debat. Fra nu af må hun bedømmes som enhver anden debattør. Og foreløbig falder bedømmelsen ikke heldigt ud, skønt bogen også rummer tænksomme passager, der viser et mere sympatisk billede af regenten. Dronningen forsøger at tænke højt - hvilket hendes udtalelser om samarbejdspolitikken også viser - hvilket imidlertid ikke lader sig gøre som apolitisk statsoverhoved.

Ironisk nok leverer dronningen samtidig et forsvar for kongehusets politiske privilegier. Hun vil gerne holde fast i en rolle, der er mere end ceremoniel. Om det kan der siges både pro et contra. Men én ting er sikkert: Statsoverhovedet i vores konstitutionelle monarki bør være den sidste til at blande sig i debatten.

Med bogen accelererer Margrethe en udvikling, der allerede er godt i gang. Kongehuset er ikke længere hævet over kritik og debat. Og den udvikling, der på længere sigt kan underminere monarkiets legitimitet, er dronning Margrethe i hvert fald ikke med til at vende med sine problematiske udtalelser i denne nye bog.

Forrige artikel Frankstøtter får tømmermænd Næste artikel Tid til nyt bredt medieforlig