Gymnasiekvoter nedskydes

Koncentrat af lederen "Gymnasiekvoter er en skidt idé" i Berlingske Tidende, 4. februar 2004.

Gymnasiet er et uddannelsestilbud til unge. Det er ikke en pædagogisk pasningsordning, hvor man kan få lov at beskæftige sig med det, man lissom føler for den dag. For undervisningens skyld burde det derfor være bedøvende ligegyldigt, om eleverne er rødhårede eller mørkhudede. (...)

Jovist er det problematisk, hvis nogle gymnasier får karakter af sorte skoler, hvor hvide unge nødigt viser sig. Men løsningen er ikke at lave kvoteordninger eller smide de mørke elever op i en bus og fordele dem på andre skoler.

Hvis vi ønsker et frit gymnasievalg, må vi acceptere, at nogle skoler er mere søgte end andre. Enten, og forhåbentlig, på grund af undervisningen eller på grund af skolens fysiske beliggenhed.(...)

Hvad er problemet så? Holdninger og værdier, siger rektorerne.

Men her er svaret, at i et dansk gymnasium undervises der efter danske læseplaner. Der er et pensum, der skal opfyldes, uanset om man hedder Hassan eller Herman.(...)

Hvis de ikke ønsker at opfylde de krav, der stilles, må de strittes ud eller dumpe til eksamen. Hvis de insisterer på, at lærerne skal undervise efter dogmatiske muslimske regler, så er et dansk gymnasium ikke et sted for dem.

Rektorer klager over, at det er vanskeligt at få de tosprogede elever til at deltage i projekter og elevrådsarbejde. Al respekt for projekter og elevråd. Men er problemet i virkeligheden, at de unge med indvandrerbaggrund foretrækker regulær undervisning fremfor gruppesnak? (...)

Kvoter er en let løsning. Som formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning påpeger, så gør gymnasierne måske for lidt for at tiltrække unge med anden etnisk baggrund. Gymnasierne har ellers travlt med at reklamere for sig selv. Det kunne jo også være med andet end fede fester og godt kammeratskab.

Forrige artikel Overenskomstens klare signal Næste artikel Socialt skattestop er fusk