God, men usikker nordsøaftale

Koncentrat af lederen "Rettidig omhu" i Jyllands-Posten, 1. oktober 2003 om nordsøaftalens vetydning for den finanspolitiske debat.

DEN FINANSpolitiske debat i Danmark får trange kår i årene, der kommer, efter at den ny Nordsø-aftale mellem regeringen og A.P. Møller Mærsk er faldet på plads.

I årevis har netop beskatningen af olie- og gasproduktionen i den danske del af Nordsøen været et mantra, hvorfra alle politiske grupperinger har ment at kunne hente finansieringen til indfrielse af lige præcis deres politiske ambitioner.

Nu er der sat tal på, hvilket forhåbentlig vil skabe et politisk mere sanddru forhold til beskatningspotentialet i Nordsøen.(...)

Indtil den nuværende koncession udløber i 2012, får staten 20 pct. af A.P. Møller Mærsks overskud fra Nordsøen. Derefter indtræder staten i operatøren Dansk Undergrunds Consortium (DUC) med en ejerandel på 20 pct.(...)

Til gengæld for disse milde gaver får A.P. Møller Mærsk sin koncession (eneretsbevilling) forlænget med 30 år til 2042.

Regeringen regner med, at aftalen vil give statskassen et merprovenue på 20 milliarder kroner i perioden frem til 2012. Det afhænger dog i høj grad af udviklingen i olieprisen, og den tegner for tiden så usikker, at selv de mest ambitiøse analytikere ikke tør se længere frem end til udgangen af januar kvartal 2004. Olieproduktionen uden for Organisationen af Olieeksporterende Lande (OPEC) er i solid vækst, ligesom det lysner i den irakiske olieindustri.(...)

Om staten set i dette perspektiv har gjort en god forretning, er det i dag umuligt at svare på.(...)

Det overhovedet vigtigste ved aftalen er, at der nu er skabt såvel klarhed som ro, hvilket giver A.P. Møller Mærsk og DUC et ordentligt grundlag for at træffe de investeringsmæssige beslutninger, der forestår.(...)

Statsminister Anders Fogh Rasmussen lovede tirsdag, at merprovenuet fra Nordsøen vil blive brugt til at nedbringe statsgælden.

Med de forventede ekstra to milliarder kroner om året går det selvfølgelig lidt hurtigere med gældsafviklingen, men alt taler dog for, at de sidste dråber olie og gas vil være hentet op af Nordsøen, længe før statsgælden er ekspederet over i historiebøgerne.

Når det er sagt, kan regeringen se sig i spejlet uden at rødme. Den har med denne aftale leveret solidt arbejde og honoreret A.P. Møller Mærsks leveregel om "rettidig omhu".

Forrige artikel Uetisk "avlsprogram" Næste artikel Bendtsen kvajer sig