Glem forbeholdene for en stund

Koncentrat af lederen "Rolig nu" i Politiken om EU-krisen.

EU befinder sig i sin værste krise i mands minde, og for os danskere betyder det, at der ikke bliver nogen ny traktat at stemme om foreløbig - slet ikke i 2004 og måske heller ikke i 2005.

Skal Danmark i stedet benytte lejligheden til at afskaffe de forbehold, vi har haft siden 1993? Det er der flere af japartierne, der ønsker sig.

Umiddelbart kan det forekomme lidt barokt, at Danmark skulle vælge at gå fremad, netop som hele EU er gået i stå. Men tilhængerne af et hurtigt opgør med forbeholdene har naturligvis en pointe: Fiaskoen på topmødet kunne betyde, at EU deles op i første- og andenklasses medlemmer.

I det lys giver det mening, at EU-tilhængerne herhjemme gør et forsøg på at fjerne de forbehold, der kunne fastlåse Danmark i periferien af et nyt europæisk samarbejdsmønster.

Ikke desto mindre er ideen om at forcere et opgør med forbeholdene, før den nuværende krise er afklaret, forkert tænkt. Dertil er krisen simpelthen for alvorlig.(...)

Opgaven lige nu er ikke at tilpasse sig - eller imødegå - mareridtsscenarier, der endnu ikke har konkret indhold. I stedet må alle gode kræfter samle sig om at bringe EU tilbage på sporet.

Tyskland har ikke opgivet forfatningstraktaten, og det bør Danmark heller ikke gøre. Når og hvis den bliver reddet i land, er det på tide på et klart og gennemskueligt grundlag at tage stilling til de danske forbehold. Ikke før.

Forrige artikel EU-forfatningen mangler en linje Næste artikel Læring for de små er ok