Garanti for uafhængige nyheder

Koncentrat af lederen "Ståhej i DR-debat" i Berlingske, 26. august 2003

(...)DRs bestyrelse skal næste onsdag diskutere problematikken om den énstrengede nyhedsstruktur, hvor én og samme nyhedsdirektion har kunnet bestemme dækningen af eksempelvis Irak-krigen i samtlige nyhedsudsendelser på radio, TV, internet mv.

På mødet vil generaldirektør Christian S. Nissen præsentere en ny nyhedsstruktur uden samme risiko for centralisme og topstyring af 60-70 procent af nyhedsdækningen på radio og TV.

Det ville som sammenligning svare til, at aviserne Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske Tidende blev styret af samme redaktør, der dermed kunne præge samtlige avisers dækning af alt fra Irak-krigen til finanslovsudspillet. En uhyggelig og uønskelig tanke for pluralismen i dansk presse.

Allerede inden mødet tyder meget dog på, at bestyrelsen lander blødt med et kompromis, der kan vise sig lige så værdiløst som alt for mange andre konfliktfyldte beslutninger.(...)

Bestyrelsen ønsker at få et såkaldt frihedsbrev, der sikrer DR mod politisk indblanding.(...)

Tanken om et frihedsbrev er både sympatisk og ønskværdig, men fjerner fokus fra den egentlige kerne i den verserende debat. For i grøden af midtsøgende kompromiser må det stadig være afgørende at sikre DR den pluralisme, som de senere år har været truet af den monopolagtige centralisme i DRs nyhedsdækning.

Derfor burde frihedsbrevet mellem DR og til politikerne erstattes af et garantibrev om, at de to nye ledelser af henholdsvis Radioavisen og TV-Avisen vitterligt søger selvstændig nyhedsdækning, så de ikke styres af samme centralisme som hidtil. Ellers bliver der tale om ståhej for ingenting.

Forrige artikel Huller i veje er hul i hovedet Næste artikel Finanslov ignorerer ældrebyrden