Folkesundhed til kommunerne

Koncentrat af lederen "Nye stier for folkesundheden" i Nyhedsmagasinet Danske Kommuner 21/4 2005.

Meget var partierne uenige om i Folketingets førstebehandling af den nye sundhedslov, som udmønter opgave- og strukturreformen på sundhedsområdet. Men en ting var de dog alle enige om:

Det er sund fornuft at give kommunerne hovedansvaret for forebyggelse og sundhedsfremme. I en tid, hvor udbredelsen af livsstilssygdommene sker med foruroligende hast, og hvor stadig flere af os lever med kroniske sygdomme, er vi nødt til at rette blikket langt mere mod forebyggelse. Placeres forebyggelse og sundhedsfremme i kommunerne, kan indsatsen ske i større sammenhæng med menneskers dagligdag og samlede livssituation. Den nye opgave betyder, at kommunerne både i deres tilrettelæggelse af det enkelte servicetilbud og på tværs af tilbudene mere konsekvent skal indtænke en forebyggelsesvinkel. Et godt eksempel er den forebyggende alkoholindsats, som vil skulle omfatte beslutninger i lokale bevillingsnævn, alkoholregler på kommunale arbejdspladser, udskænkningsregler i idrætsforeninger, undervisningen i folkeskolen med videre.

Kritikerne af den aktivitetsbestemte kommunale medfinansiering af det regionale sundhedsvæsen slår på, at effekterne af en øget forebyggelsesindsats er langsigtede. Derfor kan kommunerne ikke finansiere en øget forebyggelsesindsats gennem faldende betaling til regionerne. Kritikernes logik er uafviselig, men ikke særlig relevant. Tanken med den kommunale medfinansiering er nemlig først og fremmest at fremme den type af lokale sundhedstilbud, som umiddelbart kan træde i stedet for indlæggelse på sygehus eller på kort sigt kan forebygge (gen)indlæggelse. (...)

Oveni vil kommunerne i et vist omfang have mulighed for at forebygge mere effektivt end amterne for de samme penge. Men skal forebyggelsesindsatsen herudover have et større løft, så må en del af den vækstramme, som sundhedsvæsenet tildeles, gå til forebyggelsesindsatsen i kommunerne, og ikke kun, som det i mange år har været tilfældet, gå til vækst i sygehusvæsenet. Det vil også på længere sigt være en god samfundsøkonomisk investering, og det vil sidst men ikke mindst give afkast på kontoen for livskvalitet!

Forrige artikel Inddrag S i sikkerhedspolitik Næste artikel Kriminalforsorgen leverer varen