Fogh vinder på taktikken

Koncentrat af lederen "Skakmat - taktisk genistreg i spil om EU-forbehold" i Berlingske, 24. september 2003

Man kan sige meget om statsminister Anders Fogh Rasmussens plan om at bevare de dele af det retlige EU-forbehold, der tillader Danmark at føre sin egen udlændingepolitik.

Og vi har da også allerede kritiseret planen for at lade hånt om det, der indlysende burde være regeringens EU-politik, nemlig at søge at komme af med alle fire forbehold, når vi alligevel skal stemme om en europæisk forfatning.(...)

Men man kan ikke komme uden om, at Anders Fogh med sin plan igen har vist, at han er en taktisk stormester.(...)

Lykketoft vil, som han nu formulerer det, ikke forhindre regeringen i at undersøge mulighederne for, at vi får ændret det retlige forbehold derhen, at Danmark får lov til at tage stilling fra sag til sag.(...)

Det er uden tvivl med den største ulyst, at Lykketoft forærer sin hovedmodstander denne eklatante taktiske sejr. Han har bare ikke haft noget valg, fordi han for alt i verden vil undgå igen at komme til at fremstå som en udlændingepolitisk slapper.

Men nu bliver S ikke bare kastet ud i en større eller mindre intern strid om berettigelsen af at videreføre dele af EU-forbeholdene. Langt værre er det for Lykketoft, at han ved at give regeringen sin nødtvungne opbakning lægger sig ud med de Radikale, som han er afhængig af, hvis han engang skal have chancen for at danne regering.

De Radikales dilemma er imidlertid næsten lige så stort som Lykketofts. Jo mere R fordømmer den udlændingepolitik, som nu både regeringen og S står for, jo længere bevæger R sig væk fra magten.

Jo, det er blændende turneret af regeringen. Man kunne bare ønske, at det var sket i en anledning, der indeholdt en lidt mere indlysende EU-politik.

Forrige artikel Revolutionerende DNA-register Næste artikel Strømsvigt kunne være forudset