Fogh - fastlåst forsigtigpeter

Koncentrat af lederen "Fastlåst forsigtigpeter" i Politiken 3. januar 2004 om statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

VI HAR EN kompetent, professionel og ansvarsbevidst statsminister her i landet. Når det gælder viljen og evnen til at bestride landets mest indflydelsesrige job, kan ingen være i tvivl om, at Anders Fogh Rasmussen har både viljen og evnerne. Ingen er i tvivl om, at det er ham, der lægger regeringens linje, og ingen er i tvivl om, at når kursen skal korrigeres i stort såvel som i småt, så er det regeringschefen, der gør det.

Hvad netop de personlige forudsætninger angår, er kontrasten mellem statsministeren og de fleste af de ministre, som vi igennem de seneste uger har forsøgt at vurdere på denne plads, til at tage og føle på. Både når det gælder personlig dømmekraft, erfaring, overblik og de mere uhåndgribelige, men politisk afgørende faktorer som troværdighed og driftssikkerhed, er der ikke mange i regeringen, der når regeringschefen til knæhøjde.

Vores statsminister begår ikke mange fejl. Netop derfor står og falder denne regerings fremtid med, om Anders Fogh kan gøre sin selvsikkerhed og professionalisme til langtidsholdbare politiske kvaliteter, der rækker længere end en enkelt folketingsperiode. (...)

AT DØMME efter nytårstalen har statsministeren ikke tænkt sig at bidrage med nye elementer, før danskerne - senest i slutningen af 2005 - skal bedømme hans indsats. Han holder sig til den oprindelige recept: ingen angreb på velerhvervede rettigheder og fortsatte udfald mod mindretallet af indvandrere og deres efterkommere. Det virkede sidst, og hvorfor skulle det ikke virke igen, kan man næsten se ham tænke, alt imens han håber på, at et økonomisk opsving vil få alting til at tage sig bedre ud i andet halvår 2004.

Men spørgsmålet er, om han får ret. Oppositionen har nemlig delt sig på en måde, der kan blive ubehagelig for regeringen: Socialdemokratiet henvender sig til de vælgere, der alene gik til højre, fordi de var bekymrede over indvandringen, og har lovet dem tryghed på den front. Mens de radikale tager afstand fra strammerkursens brutalitet og kræver de velfærdsreformer, der normalt er borgerlige regeringers hjerteblod. Ikke underligt, at meningsmålingerne er begyndt at gå regeringen imod. Ingen kan være i tvivl om statsministerens professionalisme. Men lige nu ligner han alligevel en fastlåst forsigtigpeter. Værdikampen blev en fuser. Hvad med at begynde at føre politik?

Forrige artikel Danmark dyrest med Bendtsen Næste artikel Kaj Munk - en moderne dansk helt