Flere må gennemføre ungdomsuddannelser

Niels Rasmussen (S), Skjern-kredsen, slår til lyd for styrkede ungdomsuddannelser, så langt flere gennemfører. Det er også arbejdsgivernes ansvar, mener han.

Vi skal være på forkant med udviklingen. Derfor er det nødvendigt, at vi investerer i Danmarks fremtid nu. Der er brug for betydelig flere økonomiske midler og bedre rammebetingelser for uddannelsesstederne. Udfordringerne med at holde sammen på det danske velfærdssamfund bliver store.

Hver dag oplever vi virksomheder, der enten afskediger eller varsler afskedigelser af folk. 36.000 har siden 21. november 2001 oplevet synet af den triste, grå fyreseddel. Umiddelbart er der ikke noget nationalt eller internationalt opsving at se i horisonten. Ændring af befolkningssammensætningen, hvor der bliver langt flere ældre, der forlader arbejdsmarkedet, end unge, der kommer ind på arbejdsmarkedet, gør ikke udfordringerne mindre.

Derfor er det mere nødvendigt end nogensinde, at alle unge får en uddannelse. Vi har ikke råd til at tabe én eneste af de unge på gulvet. Det er en udfordring, der vil stille meget store krav til uddannelsessystemet lige fra folkeskolen til ungdomsuddannelserne.

Desværre viser det sig, at der på visse ungdomsuddannelser kan konstateres et alt for stort frafald. Det kan der være mange årsager til. Det kan f.eks. være mangelfuld eller dårlig vejledning fra folkeskolen eller det kan være forfejlet pædagogisk indsats overfor nogle unge i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Det kan naturligvis også skyldes manglende vedholdenhed hos de unge og deres forældre.

Dermed er der mange steder, hvor der kan og bør ydes en indsats for, at endnu flere gennemfører en kompetencegivende ungdomsuddannelse. Det er ikke en opgave, som alene det offentlige skal tage sig af, men også arbejdsgiverne, der nyder godt af de unge, der har fået en del af uddannelsen på skolerne. Det er en opgave og en forpligtigelse for arbejdsgiverne at sikre det nødvendige antal praktikpladser.

Arbejdsmarkedet ændrer sig hurtigere end nogensinde tidligere. I fremtiden vil disse ændringer komme betydelig hurtigere, end de gør i dag. Derfor er der behov for, at voksen- og efteruddannelserne kan følge med udviklingen og sikre, at medarbejderne kan få den fornødne opkvalificering og dermed får de rigtige kompetencer. Uddannelse skal med andre ord ske hele livet. Det vil få de alt for mange. der alt for tidligt trækker sig tilbage, til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Det er nu, vi skal investere. Såvel uddannelsesstederne som arbejdsgiverne må op i gear, så vi kan sikre grundlaget for vores velfærdssamfund. Vi har brug for vedvarende veluddannet befolkning.

Forrige artikel Slæk ikke på EUs stabilitetspagt Næste artikel EU skuffer forventninger