Europaudvalget klager til Folketingets formand: Få timer til at levere et EU-mandat er ikke nok

Flere gange i sidste uge fik Folketingets Europaudvalg et døgn eller derunder til at tage stilling til vigtig EU-lovgivning. Dybt utilfredsstillende, mener udvalget, der nu klager til ledelsen på Christiansborg.

BRUXELLES: Med en vigtig folkeafstemning på programmet var sidste uge voldsom travl for danske EU-politikere. For dem, der sidder i Folketingets Europaudvalg, blev det dog ikke bedre af, at de blev bedt om at hastebehandle flere tunge EU-sager.

Regeringen bad i tre forskellige sager om velsignelse til sin forhandlingsposition i EU med et døgn eller mindres varsel. I et enkelt eksempel fik EU-politikerne få timer til at vende tommelfingeren op eller ned til det danske mandat.

Det er ikke tilfredsstillende, mener udvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V).

I en klage til Folketingets formand kalder udvalget det ”ikke bare sent, men for sent”.

”Europaudvalget finder, at de meget sene forelæggelser giver Europaudvalgets medlemmer helt urimelige arbejdsvilkår. Samtidig er de udtryk for en grundlæggende mangel på respekt hos regeringen for betydningen af udvalgets arbejde og behovet for ordentlig parlamentarisk kontrol med regeringen i vigtige EU-sager,” lyder det i klagen.

”Vi har jo ikke en kinamands chance for at forholde os ordentligt til det,” uddyber Eva Kjer Hansen.

Har krav på indflydelse

Heller ikke Radikales EU-ordfører er tilfreds.

”I virkeligheden kommer vi bare til at fungere som et gummistempel. Det er et grundlæggende problem,” siger Anne Sophie Callesen (R).

”Vi har krav på, at Folketinget får reel indflydelse”.

{{toplink}}

Tre sager fra sidste uge fremhæves i klagen. Heraf lå de to hos Udlændinge- og Integrationsministeriet. Den ene drejede sig om et forslag om screening af tredjelandsborgere, hvor udvalget fik tilsendt det notat, de skulle forholde sig til, under et døgn inden, de skulle tage stilling til sagen.

I det andet tilfælde forsøgte udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) at hasteindkalde EU-politikerne til et møde for at få et mandat til en opdatering af det såkaldte Schengen-grænsekodeks. Det kunne ikke lade sig gøre for EU-politikerne, der var spredt ude i landet i folkeafstemningsslutspurtens sidste fase. I stedet fik de få timer til at give deres skriftlige godkendelse af den danske holdning.

Ministeriet mener selv, at det har ageret ”så hurtigt som muligt” i en situation, hvor ”forhandlingerne har udviklet sig uforudsigeligt” og pludselig tog fart i Bruxelles.

Det giver Eva Kjer Hansen dog ikke meget for.

”Kommissionen fremlagde forslaget for seks måneder siden, og så kommer de med en dags varsel og vil holde et møde, hvorefter de giver os et par timer til at besvare skriftligt. Det viser bare, at de er ligeglade med Folketinget,” siger hun.

Spild af hinandens tid

Det samme gælder en sag om grønt flybrændstof, som kom til udvalget i sidste øjeblik inden et ministerrådsmøde i Luxembourg sidste uge. Her tog klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) godt nok mandat tidligt i processen allerede i november sidste år. Men det mandat bad han om at få opdateret med dags varsel, da der var kommet væsentligt nyt ind i løbet af forhandlingerne.

I en mail pointerer ministeriet, at Dan Jørgensen nævnte ændringerne, da han kort forinden gæstede udvalget for at informere dem om det ministerrådsmøde, hvor sagen var på dagsordenen, ”med henblik på at holde udvalget orienteret om nødvendigt”. Det blev aktuelt nogle dage senere, da ministeren udbad sig et opdateret mandat.

I brevet til Folketingets formand undrer udvalget sig dog, netop fordi ministeren ”havde haft mulighed for at klare denne sag på Europaudvalgets møde blot fire dage forinden, hvor regeringen var fuldt ud klar over, at forhandlingerne gik ind i slutfasen”.

”Det helt centrale er, at der mangler vilje til at inddrage Folketinget,” siger Eva Kjer Hansen.

”Det er jo spild af hinandens tid, for så får vi kun mulighed for at sige ja eller nej. Vi kan jo ikke flytte et komma så sent i processen”.

Både hun og Anne Sophie Callesen fra Radikale påpeger behovet for at få styrket Folketingets rolle i EU-politikken, hvilket et udvalg under Callesens ledelse i øjeblikket er i gang med at se på.

”Det her viser, at vi har behov for klarere regler for, hvornår der skal tages mandat,” siger Anne Sophie Callesen.

{{toplink}}

Forrige artikel Altingets ultimative guide til Folkemødet: Her er de ting, du ikke må gå glip af Altingets ultimative guide til Folkemødet: Her er de ting, du ikke må gå glip af Næste artikel Messerschmidt raser mod woke-kulturen: Her er fire ting, som DF'eren ikke kan lide Messerschmidt raser mod woke-kulturen: Her er fire ting, som DF'eren ikke kan lide