Birgitte Nyborg lyver for alle – også for sig selv

Løgnen er magtens trofaste følgesvend i tv-serien Borgen. Det interessante i andet afsnit er derfor ikke, om de lyver, men hvorfor de lyver. Er det for deres egen skyld eller er det for andres? Og ved de det overhovedet selv?

 

(SPOILERS: Læs ikke videre, medmindre du har set ugens afsnit)

Andet afsnit af den danske tv-serie om Birgitte Nyborg (spillet af Sidse Babett Knudsen, red.) starter med fabrikationen af en lille løgn. 

En ung mand vakler fortumlet ud af den prunkløse lufthavnsbygning i Ilulissat i Grønland. Manden er Danmarks nykonstituterede arktiske ambassadør, Asger Holm Kirkegaard (spillet af Mikkel Boe Følsgaard, red.), der er blevet beordret af sted på sin første tjenesterejse for at forhandle om, hvad der skal ske med det enorme oliefund, der netop er gjort i grønlandske farvande. 

Men ambassadøren lider voldsomt af flyskræk og er stadig lettere groggy efter den lange rejse, da han bliver modtaget af den grønlandske udenrigs– og råstofminister Hans Eliassen (spillet af Svend Hardenberg, red.). Så han præsenterer sig med et fjoget "Hej, hay, jeg er souschef i u...eller njaj, jeg er Birgitte Nyborgs ny…nykonstituerede arktiske ambassadør". 

Det får momentant den grønlandske minister til at dreje hovedet let og bede det danske tv-hold, som viser sig at være til stede, om at tage seancen om. Det andet er for uværdigt.

Der lægges med andre ord op til, at seerne vil blive bedraget ved aftenstide i tv-avisen, men er det godt eller skidt? 

Er det ikke rimeligt nok, at vores nykonstituerede ambassadør får en chance til, når han ikke anede, at det blev filmet? Og er det i virkeligheden ikke også mest fair over for seerne, når hans akavethed risikerer at forplumre den egentlige historie om et oliefund til en værdi af anslået 2000 milliarder, der vender op og ned på styrkeforholdet mellem Danmark og Grønland?

Og så på den anden side: Det er faktisk TV1's journalisters pligt at skildre virkeligheden, som den er.

Nu kan det lyde, som om jeg gør et stort nummer ud af en petitesse. 

Men åbningsscenen er – om man så må sige – kun begyndelsen. For som handlingen skrider frem, skal det vise sig, at det netop er løgnen – stor eller lille – der har hovedrollen i dette afsnit. Nyborg lyver konstant og på alle planer.

Den største løgn – og den, der lægger op til de næste afsnit – er naturligvis dén, der falder i Udenrigspolitisk Nævn. 

Birgitte Nyborg afviser her ethvert kendskab til, at det er den forbryderiske russiske oligark Mikhail Gamov fra den russiske præsidents inderkreds, som er hovedaktionær i det canadiske selskab, der skal udvinde olien ved Grønland. Det ved hun ellers udmærket er tilfældet, for hun har selv fået sin arktiske ambassadør til at efterforske det.

Men kort før nævnsmødet bliver hun opsøgt af den amerikanske ambassadør, som beder hende holde oplysningen tilbage, fordi CIA skal bruge den til at lægge pres på Rusland i en igangværende operation.

Vi lades i tvivl: Hvorfor lyver hun?

Lyver hun, fordi amerikaneren samtidige stillede hende i udsigt, at USA ville støtte hendes kandidatur, hvis hun stiller som FN's næste generalsekretær? Eller fordi, som hun siger til sin modstræbende departementschef Rasmus (spillet af Magnus Millang, red.), det er vigtigt at hjælpe amerikanerne af hensyn til Danmarks sikkerhed, som USA jo er garant for? Lyver hun med andre ord for sin egen eller for kongerigets skyld?

På samme vis er det heller ikke til at sige, for hvis skyld hun lyver over for sin familie. Som da hun forsøger at bilde sin søn, Magnus (spillet af Lucas Lynggard Tønnesen, red.), ind, at hun selv har købt hans fødselsdagsgave. Eller sin eksmand ind, at hun ligesom ham stortrives efter skilsmissen, fordi hun nu kan arbejde igennem uden dårlig samvittighed.

{{toplink}}

Ja, undervejs nager mistanken: Lyver Nyborg mon også over for sig selv? Tror hun selv på, at hun har det strålende? Ensomheden formelig siver ud af væggene i hendes tyste, halvmørke lejlighed, og sveden hagler af hende, når hun uforvarende rammes af den midaldrende kvindes hedeture. 

Men Nyborg er skam ikke den eneste, der lyver. Budskabet synes at være, at det gør alle magtmennesker. Det er uomgængeligt.

Se bare Katrine Fønsmark (spillet af Birgitte Hjort Sørensen, red.). Hun er som nyudnævnt chef for TV1's nyhedsafdeling langsomt ved at lære, at sandheden ikke altid efterspørges af medarbejderne.

I det første afsnit fik hun brokket sig til en reporter over, at vagtplanen ikke gik op, da reporteren kom for at fortælle, at hun og hendes partner nu ville gå i fertilitetsbehandling. Det var lidt for ærligt.

I dette afsnit undlader hun at fortælle nyhedsredaktionen, at generaldirektøren har klaget over, at dækningen af Grønland er for stereotyp. Om det så er, fordi hun ikke vil fremstå som ledelsens marionetdukke, eller for at skåne reporterne, er uvist. Men det havde næppe gjort noget godt for redaktionen at nævne det.

Og endelig, ja endelig, så lyver afsnittet også. Det bygger på, at grønlænderne er så vilde for at blive selvstændige, at et oliefund ville få dem til at lade alle miljømæssige hensyn fare. Virkeligheden er imidlertid, at selvstyret har indført stop for udvinding af både olie og uran; netop af hensyn til naturen.

Som man vil erindre, handlede det seneste valg i Grønland om et ja eller nej til udvinding af sjældne jordarter, som der er rigtig mange penge i. Men grønlænderne sagde nej – selv om ressourcerne i undergrunden i henhold til selvstyreloven tilhører dem, og selvom de som udgangspunkt kan beholde resten af pengene, så snart bloktilskuddet er aftrappet.

Så hvorfor bygger serien på en falsk præmis?

Er det, fordi Adam Price ikke ved nok om, hvor højt grønlænderne elsker landets natur? Eller er det, fordi Price blev nødt til at lyve sig til et godt plot for at skabe en hammergod serie? Det vides ikke, men én ting er heldigvis ikke løgn: Andet afsnit er hammergodt og fortjener fem A'er.

Borgen – Riget, Magten og Æren sendes hver fredag på DRTV og hver søndag klokken 20.00 på DR1.

Forrige artikel Lykketoft: Sidse Babett er uforlignelig i magtkamp med Borgens nye statsminister-gimpe Lykketoft: Sidse Babett er uforlignelig i magtkamp med Borgens nye statsminister-gimpe Næste artikel 6 A'er: Adam Price slagter sin idealist for åben skærm 6 A'er: Adam Price slagter sin idealist for åben skærm