Ellemann hovedkulds ind i Socialministeriet

MINISTER-DEBUT: Den nye social- og indenrigsminister er i tvivl om, hvad Danmarks største sociale problem er. Til gengæld har hun talent for organisation, fortæller hun.

"Klap hælene sammen og sig ja."

Sådan lød rådet i telefonen fra Uffe Ellemann-Jensen. Ordene faldt sent mandag aften, da Karen Ellemann (V) benyttede 15 minutters tænkepause til at få godkendende nik fra sine børn, kæresten Kresten Kloch og sin far, tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

Kort efter var 39-årige Karen Ellemann social- og indenrigsminister. Dermed står hun i spidsen for et af landets største ministerier og cirka 2200 embedsmænd.

Uden ministererfaring og med blot halvandet år som folketingsmedlem har hun med egne ord "gjort lynkarriere".

"Det er jeg stolt af," sagde hun, da hun netop havde fået overrakt det tunge ansvar fra sin forgænger Karen Jespersen tirsdag middag.

Den nye Karen i ministeriet kaldte det "surrealistisk", at hun pludseligt stod i det nye Social- og Indenrigsministerium som chef. Ved overdragelsen fortalte den debuterende minister medarbejderne og pressen, at hun allerede havde fået en halv trillebørfuld papirer, som hun vil kigge på i påskeferien.

Ligestilling amputeret
Både oppositionen, Karen Jespersen og flere eksperter har over for Altinget.dk kritiseret Velfærdsministeriets enorme størrelse. Kritikken har den ny statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) taget højde for og amputeret ligestillingspolitikken, som nu kan findes hos beskæftigelsesministeren. Men politikområderne fra de tidligere Bolig- og Familieministerier ligger stadig i Social- og Indenrigsministeriet, der således tæller politiske islæt fra i alt fire tidligere ministerier.

"Det er stadig et stort ministerium med mange opgaver og medarbejdere," siger departementschef Kristian Wendelboe.

Den afgående minister Karen Jespersen (V) fandt ministeriet uoverkommeligt stort. Men med Ligestillingsministeriets forsvinden er det igen overkommeligt, mener Karen Ellemann.

"Der er ingen tvivl om, at det bliver en stor udfordring. Men en udfordring, som jeg er ganske tryg ved at kaste mig ud i. Jeg har heldigvis et rigtigt godt organisationstalent. Derfor tror jeg, at jeg vil være god til at kræve balance i tingene," siger hun.

Pres fra lobbyister
I mødelokalet på øverste sal i det nye ministerium ligger 15-20 blomsterbuketter fra sociale organisationer. De næste måneder vil lobbyister derfra stå i kø for at få ministerens opmærksomhed. Selv vil ministeren nødigt sige, hvilke problemer der står højest på hendes dagsorden. På spørgsmålet om, hvad Danmarks største sociale problem er, svarer hun:

"Det er svært at svare på sådan bare lige. Faren ved at udnævne det største sociale problem er, at man underkender andre områder," siger Karen Ellemann og kigger spørgende på en række af de embedsmænd, hun kort forinden er blevet introduceret til.

"Udsatte børn," siger ministersekretær Henrik Lund.

Karen Ellemann giver ham ret.

"Det er rigtigt, at det er det problem, som får størst samfundsmæssig betydning. Det er lige præcis udsatte børn, og der er behov for en tidlig indsats, så de børn kommer på fode. Men du kan ikke kun sige de udsatte børn. Det er vigtigt for citatet, at det ikke kommer til at stå som om, at man underminerer nogle andre områder," siger hun.

Inden Karen Ellemann i november 2007 blev valgt til Folketinget, sad hun i kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune. I 2004 blev hun uddannet lærer. Forinden har hun arbejdet som selvstændig journalist og som chef i både teater-, model-, radio- og kommunikationsbranchen.

Forrige artikel Dokumentation: Ressort-ændringer i ministerierne Næste artikel Dagbladsnævnet støtter avisen Kommunen Dagbladsnævnet støtter avisen Kommunen