Radiostjerner betaler selv for at vende plader i DR

DANMARKS RADIO: Selv om DR modtager milliardbeløb i licens, må radioværter som Jørgen de Mylius ofte selv betale for musik-download.

Flere DR-værter griber til utraditionelle løsninger, fordi DR's lp'er stadig ligger i kasser i TV-Byen - men nu er vinylen på vej, lover diskotekschef. Det skriver DR's eget elektroniske nyhedsbrev DRåben.

En ganske almindelig arbejdsdag på P4 København. Alex Nyborg Madsen er i gang med at vælge musik til dagens udgave af "Brødrene". En lille historie, en lytter har sendt ind, kalder på, at et ganske bestemt nummer af ældre dato findes frem fra Nordeuropas største musiksamling - nemlig DR's. Alex sætter sig til computeren og finder ved hjælp af musiksøgesystemet MUSA ud af, at nummeret kun findes på en gammel LP. Som DR godt nok ejer, men som af grunde, vi vender tilbage til, alligevel ikke kan spilles i radioen.

Så sætter Alex sig til computeren, logger ind på Apples musik-download-hjemmeside iTunes og køber nummeret for otte kroner. Hvem der betaler?

"Det gør jeg selv. Jeg har vel brugt mellem 1000 og 1500 kroner af mine egne penge på at købe musik på iTunes til programmerne det sidste halvandet års tid," siger Alex Nyborg Madsen.

Hans medvært i "Brødrene" Søren Rebbe siger det sådan her:

"Kritikken skal ikke rettes mod kollegerne i diskoteket, for jeg ved, at de er pressede. Men det er altså dybt problematisk, at vi har Nordeuropas største samling af lp'er men ikke kan komme til at spille pladerne."

Årsagen til, at de mange hundrede lp-plader, DR ejer, ikke kan spilles, er, at de ikke er flyttet med til DR Byen. I over to år har de ligget pakket ned i en container i TV-Byen, og resultatet er altså, at DR ejer en masse musik, der i øjeblikket ikke kan bruges til noget.

En af dem, der er godt trætte af den situation, er Jørgen de Mylius, vært og tilrettelægger af musikprogrammet Eldorado, der sendes hver aften på P4 mellem 18.03 og 19.00. I presseomtalen af Eldorado loves det, at Mylius "spiller musik, vi troede vi havde glemt - både store hits og mere kuriøse skæringer." Men den målsætning er det ikke altid lige nemt at leve op til:

"Rigtig meget af den musik, jeg skal bruge, findes kun på vinyl - den er ikke genudgivet på CD. Og vinylpladerne har jeg ikke adgang til. Så jeg slæber bunker af mine egne plader med til DR Byen, og skal jeg bruge noget musik, jeg ikke selv har, efterlyser jeg det nogle gange i radioen og håber, at der er en lytter, der brænder nummeret over på en CD og sender den til mig. Hvis ikke det sker, er der musik, jeg simpelt hen ikke kan spille, selv om vi har musikken i DR," siger Jørgen de Mylius, der ikke lægger skjul på, at han er stærkt irriteret:

"Én gang om måneden brokker jeg mig over det her, og jeg har spurgt generaldirektør Kenneth Plummer, om han ikke kan hjælpe," siger han.

Ole Jacobsen er vært på P4 Københavns morgenflade. Ligesom Alex Nyborg Madsen har han jævnligt sin egen tegnebog fremme, når han spiller musik i radioen:

"Hver morgen klokken 8.15 har vi "Lyttertemaet", hvor lytterne foreslår numre, der passer til et bestemt tema. Rigtig mange af de forslag, vi får, findes kun på vinyl. Nogle gange er jeg heldig at finde et nummer på YouTube, andre gange køber jeg sangen på iTunes," siger Ole Jacobsen, der kalder situationen grotesk.

Jeppe Bjørn Høj er chef for DR's diskotek. Han lover i DRåben, at problemet snart vil blive løst:

"Lp'erne er på vej til DR Byen. Flyttefolkene kommer herud med dem inden for en måneds tid. Derefter vil vinyl-numrene kunne bruges på linje med cd'erne," siger Jeppe Bjørn Høj, der godt forstår værternes frustration.

Forrige artikel 1100 lovforslag til Ungdomsparlament 2009 Næste artikel Kraftigt fald i antallet af § 20-spørgsmål Kraftigt fald i antallet af § 20-spørgsmål