Begrundelse for Ting-Prisen til Pia Kjærgaard

DOKUMENTATION: Talen fra Altinget.dks redaktør Rasmus Nielsen ved overrækkelsen af Ting-Prisen 2007 til DFs formand Pia Kjærsgaard.

"Velkommen alle sammen.

Vi uddeler Ting-Prisen for fjerde gang, der - som det hedder -  "gives til en dansk politiker med særlig evne at kommunikere sin politik, så Christiansborg kommer tættere på vælgerne."

Enkelte politikere er nærmest selvskrevne, hér drejer det mere om at vælge ét år, hvor vedkommende særligt har hittet sin kommunikation.

I år og de næste to har vi en ny komité bag valget - Jakob Elkjær, Lisbeth Knudsen, Troels Mylenberg, Lars L. Nielsen og jeg selv. Vi vil gerne motivere Ting-Prisen 2007 sådan hér:

Man bliver ikke valgt til Folketinget uden at være en god kommunikator. Man bliver slet ikke partistifter uden at være det. Og man bliver da slet ikke kendt som "landets mest magtfulde kvinde" uden at kunne åbne munden og agitere, argumentere, parere - kort sagt: uden at være have talent for kommunikation.

Vi synes, det er meget vanskeligt at komme uden om Pia Kjærsgaard. I det hele taget - og ikke mindst i år. I sensommeren kørte hun hele spinnet mesterligt omkring den forkludrede skattesag, lønstigningerne til de offentligt ansatte og kvalitetsreformen. Kørte det statsmands-agtigt i medierne.

Selv når finansministeren kommer ud i talstorm, står hun roligt og siger, at "nu skal man jo ikke hænge folk op på et enkelt tal" - og så kører hun videre med sin egen politiske dagsorden målrettet ind i hjertekulen af de socialdemokratiske vælgere.

Da Dansk Folkeparti holdt pressemøde om regeringens udspil til bl.a. lettelser i topskatten - og der var optræk til valg - bladrede Pia Kjærsgaard det lange udspil igennem og sagde: "Er det hér nemt at sælge til vælgerne?" Så var ønsket om afblæsning af det valg kommunikeret effektivt.

Forleden kom Berlingske/Gallups kortlægning af danske politikeres evne til at kommunikere. Pia Kjærsgaard skilte sig på flere måder ud fra alle andre som suverænt den mest farverige politiker i Danmark. DFs formand er på samme tid landets mest karismatiske og mindst troværdige politiker.

Vi ved det fra cost-benefit tænkende spindoktorer - og nu ved vi det fra undersøgelsen - god kommunikation er nok mere et spørgsmål om karisma end om troværdighed.

Elvis
Årets modtager af Ting-Prisen elsker Elvis. Hvorfor er han god? Fordi han er et uskolet naturtalent. Mange af de bedste malere har aldrig gået på et akademi. Pia Kjærsgaard er et uskolet naturtalent inden for kommunikation.

Især i debat- og interviewsituationer, hvor det ene ord skal tage det andet - når den enes gestik skal modsvares af Pia Kjærsgaards mimik, er hun suveræn. Ingen anden kan afværge kritiske og relevante spørgsmål med så stor en latter, at der ligesom ikke er brug for ord.

Pia Kjærsgaard forstår tydeligvis, at måden at få sine modtageres tilslutning er ved at påvirke dem følelsesmæssigt. Dette står på første side i enhver retorikbog. Alligevel er det de færreste danske politikere, der formår at gøre dette på en troværdig måde. Det kan Pia Kjærsgaard.

I sit sprogvalg er hun er folkelig og antielitær. Hun taler, så enhver kan forstå det. Og alligevel med kant og argumentationsmæssig sammenhæng, så hun ikke fanges i selvmodsigelser. Den kommunikationsmæssige strategi er lagt på både kort og lang sigt.

Hvad var det f.eks. Pia sagde under partilederdebatten på Venstres sommergruppemøde? "Jeg har med stor tilfredshed noteret... nej, nej - det er simpelthen for politiker-agtigt: Jeg er glad for..." irettesætter Pia Kjærsgaard sig selv med et lille smil.

Talerstolen
Kun på talerstolen kan Pia Kjærsgaard komme til kort. Det var ikke gået i fortidens forsamlingshuse, men talerstols-retorik har jo mistet sin glans.

Den slagfærdige og nærværende facon, som hun er så kendt for som debattør, var på partiets årsmøde forleden nærmest fraværende bag talerstolen. Som det hed i en anmeldelse på Altinget.dk, så "hakkede hun for meget i det, talte for hurtigt og holdt for få pauser til at nå ud over rampen."

Hvis ikke det var forbi, at hun ligesom er kommet forbi dét punkt, ville vi sige: - tag lige og arbejd lidt med den talerstol, hvis du vil frem i politik.

Og nu "censorkorpset" bag Ting-Prisen er ved det kritiske: vi har at gøre med en politiker, der for tolv år siden var fuldgyldigt medlem af et skattekritisk og velfærdsfornægtende parti, men som nu fremstår som velfærdsforkæmper nummer ét. Det kunne afgjort opfattes som grundlæggende en smule utroværdigt. Men er man en god kommunikator, ja, så kan man da sagtens "have ét standpunkt, til man ta'r et nyt".

Ingen bedre i år
Nej, Pia Kjærsgaard er eminent i modvind, som politik ofte blæser op. Hun evner at udglatte de uheldige sager, ofte med humor. Og med ærlighed. Ingen - for nærværende - i dansk politik slår hendes kommunikation i effektivitet og resultater.

Dem i den anden ende af kommunikationen - medierne - har hun et had-kærlighedsforhold til. Et forhold med en god del had, og ... med lidt kærlighed. Medierne blev punket for at forfordele Dansk Folkeparti i spalterne og i de gratis tv-shows. Og se, om ikke Dansk Folkeparti i dag har sin broderpart af det samlede, politiske medietryk. Alt tæller.

Pia - uanset hvad der sker med resten af din politiske karriere, er du klar til fremtidens historiebøger. Om 50 år bliver der ikke plads til mange navne - men nok plads til dit. Det skyldes et politisk projekt, enhver dansker - selv børn i tredje klasse - har en mening om. Men det skyldes også din særlige evne til at kommunikere. Derfor Ting-Prisen 2007, tillykke."

(overrækkelse)

 

 

 

Forrige artikel Pia Kjærsgaards takke-tale for Ting-Prisen Pia Kjærsgaards takke-tale for Ting-Prisen Næste artikel Ting-Prisen til et uskolet naturtalent Ting-Prisen til et uskolet naturtalent