Ungdomsringen: Regeringsudspil stiller lokalpolitikerne i en ubarmhjertig situation

Regeringen skal som minimum øremærke midler til længere åbningstider i SFO’er og klubber, hvis Tesfayes ønske om helhedstænkning skal blive til virkelighed, skriver Henrik Hald Krog, formand for Ungdomsringen.

Af Henrik Hald Krog
Formand, Ungdomsringen

Lige inden skolernes vinterferie, kunne vi her i Altinget læse, at formanden for Danmarks Lærerforening ikke mener, at de midler, der frigives ved kortere skoledage, bør bruges til at finansiere længere åbningstider i SFO og klub.

Samtidig har Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) den seneste tid efterlyst en større helhedsstænkning på skole- og fritidsområdet.

Vi skal blive bedre til at samarbejde på tværs institutionerne og tænke børn og unges hele liv ind i den måde, vi laver skole og fritid på. Eksempelvis i forhold til en bred indsats, der skal være med til at sikre børn og unges trivsel.

Det kan dog blive svært, hvis vi lader det være op til kommunerne at bestemme, hvordan de frigjorte midler skal fordeles.

Sætter skoleledere i ubarmhjertig situation

Jeg ved, der sidder et stort antal klub- og SFO-ledere ude i lokalområderne, der ikke kan se logikken i, at kortere skoledage ikke er lig med flere midler til længere åbningstid.

I mange kommuner, er fritidsområdet i forvejen presset og lederne har svært ved at igangsætte tilstrækkelige faglige indsatser.

Men samtidig er virkeligheden også bare, at fritidsområdet er en 'kan'-opgave og skolen er en 'skal'-opgave.

Så selvom det nok er ubevidst, kommer regeringens udspil mange steder til at stille lokalpolitikerne i en ubarmhjertig situation, når de skal få enderne til at mødes i deres budgetter.

Øremærk midler til udvidet åbningstid

Lige nu arbejder mange kommuner intensivt på at styrke samarbejde mellem skole og fritid, og tænker SFO’er og klubber ind i kommunernes velfærds- og forebyggelsesmodel som et strategisk værktøj.

Fordi vi ved, at det gavner, og fordi der i disse år er særligt brug for det tværfaglige samarbejde.

Det arbejde kan dog mange steder blive svært at gennemføre i praksis, hvis regeringen ikke som minimum øremærker midler til, at SFO’er og klubber kan udvide deres åbningstid.

{{toplink}}

I en tid hvor stadig flere børn og unge bukker under for samfundets forventningspres, og hvor lav livstilfredshed og mentale helbredsproblemer er hverdag for alt for mange, er der brug for en samlet forebyggelsesindsats.

Den ved vi, at skole og fritidsområdet kan stå for i fællesskab.

Men at lade det være op til en lokal vurdering af, hvordan de frigjorte midler skal bruges, kan ende med, at fritidsområdet får sværere ved at byde ind på opgaveløsningen i praksis.

{{toplink}}

Forrige artikel Forældreformand: Regeringen har sat gang i et fejt tovtrækkeri mellem skole og fritid Forældreformand: Regeringen har sat gang i et fejt tovtrækkeri mellem skole og fritid Næste artikel Organisationer i opråb: Det kræver politisk mod og tålmodighed at vende folkeskolens udvikling Organisationer i opråb: Det kræver politisk mod og tålmodighed at vende folkeskolens udvikling