S-regering havde fattigdomsgrænse klar i skuffen. Men ny regering har ikke taget stilling endnu

SVM-regeringen har ikke besluttet sig for, om de vil indføre en fattigdomsgrænse, som den forrige regering havde lovet. Det får kritik fra Enhedslisten, der kalder det en nødvendighed for at føre regeringen socialpolitiske ambitioner ud i livet.

Det var en klar ambition for den forrige regering at indføre en ny fattigdomsgrænse, og der lå også et bud klar til drøftelse i regeringens koordinationsudvalg.

Men den blev aldrig indført, og den nye regering har ikke taget stilling til, om arbejdet med en fattigdomsgrænse skal fortsætte i denne regeringsperiode.

Det oplyser socialordførerne fra Socialdemokratiet og Venstre samt social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil til Altinget.

Det får kritik fra Enhedslisten, der sammen den forrige regering havde aftalt i forståelsespapiret fra 2019, at der skulle indføres en officiel måling af antallet af fattige i Danmark.

”Hvis man reelt vil levere på de socialpolitiske ambitioner, der er lagt op til i regeringsgrundlaget, og at det ikke blot skal være skåltaler, så skal regeringen sikre arbejdet med en fattigdomsgrænse. Så vi konkret kan følge den økonomiske situation, folk står i,” siger socialordfører Victoria Velasquez.

Oplæg lå klar i skuffen

S-regeringen og dens støttepartier havde i fællesskab aftalt at indføre en fattigdomsgrænse som led i ambitionen om at bekæmpe børnefattigdom.

I maj sidste år var regeringen nået så langt med det arbejde, at der lå et oplæg til en ny fattigdomsgrænse klar til drøftelse i regeringens koordinationsudvalg.

Ifølge to særlige rådgivere, Altinget tidligere har været i kontakt med, blev den forrige regerings bud på en fattigdomsgrænse formentlig aldrig præsenteret, fordi timingen ikke passede. Blandt andet fordi offentliggørelsen af et bud på en ny fattigdomsgrænse kunne have blotlagt konsekvenserne af regeringens politik tæt på valgkampen.

”S-regeringen vil selvfølgelig ikke stå i den situation, hvor de bliver skudt i skoene, at man ikke har ført en social ansvarlig politik så tæt på en valgkamp,” lød forklaringen fra Thomas Juul-Damm, der har været særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt.

{{toplink}}

Faren ved at have en politisk defineret fattigdomsgrænse vil til en hver tid være, at den kan udgøre en ”ubekvem sandhed” for den siddende regering, har politisk kommentator Lars Trier Mogensen tidligere forklaret.

”Ingen politiske partier - uanset ideologi - ønsker at øge fattigdommen. Derfor vil man heller være den viden foruden,” har han tidligere forklaret til Altinget.

En politisk markør

Det ærgrer Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen, at den forhenværende regering ikke nåede at indføre en fattigdomsgrænse.

”Jeg kan næsten ikke se det som andet end et ønske om at forhale beslutningen,” siger hun.

Ninna Thomsen håber, at den nye regering vil indføre en fattigdomsgrænse.

”Jeg mener, det er afgørende i lyset af den inflationskrise, vi har, at man forholder sig til, hvad et værdigt livsgrundlag for børnefamilier er,” siger hun.

Hvorfor er en fattigdomsgrænse nødvendig for at bekæmpe fattigdom?

”Man kan sagtens arbejde med at bekæmpe både den økonomiske, kulturelle og sociale børnefattigdom uden en fattigdomsgrænse. Men med en fattigdomsgrænse forholder man sig aktivt til det og sætter sig politiske mål om, at der ikke skal være børnefattigdom i Danmark. Samtidig betyder den, at man anerkender det som et problem, at der er nogen, der lever under grænsen og ikke har råd til at have et hverdagsliv som børnefamilie. Fattigdomsgrænsen er derfor central, fordi det bliver en markør for, hvad man vil acceptere politisk,” siger Ninna Thomsen.

Forrige artikel Eksperter modsiger S: Børnekonventionen forhindrer ikke en stram rets- og udlændingepolitik Eksperter modsiger S: Børnekonventionen forhindrer ikke en stram rets- og udlændingepolitik Næste artikel Regeringen fremsætter Barnets Lov til februar Regeringen fremsætter Barnets Lov til februar