Zelenskyj appellerer til Danmark: Luk os ind i EU

Ukraines præsident beder om hjælp fra Danmark før afgørende EU-topmøde 23. juni og mener ikke, at der er grund til skepsis om korruption i Ukraine. 

Siden krigens begyndelse har Ukraine ytret et ønske om at blive optaget i EU-klubben. Indtil videre uden held.

Derfor bad præsident Volodymyr Zelenskyj Danmark om støtte til at få kandidatstatus i EU. Sådan lød det på et pressemøde mellem den danske presse og den ukrainske præsident.

“Jeg ved, at der er skepsis. Der er meget, der ser teknisk ud i at få medlemskabet. Jeg ønsker, at Danmark støtter os i det her,” sagde den ukrainske præsident via et videolink hos Berlingske Media og fortsatte:

“Jeg ved, at Danmark har spørgsmål om antikorruption, og jeg tror, at de spørgsmål kommer, fordi Danmark ikke er helt oplyste om, hvad der er sket før krigen. Før og under krigen har vi indført nationale antikorruptionsbureauer, -kommissioner og –domstole.” 

Zelenskyj: Ingen tvivl om europæiske værdier 

23. juni mødes stats- og regeringschefer i EU for endeligt at diskutere, om Ukraine skal have EU-medlemskab. Men det kræver enighed blandt medlemslandene.

Blandt de tøvende lande er Danmark og Tyskland.

Fra statsminister Mette Fredriksen har det gentagne gange lydt, at Danmark ikke på nuværende tidspunkt vil støtte op om et ukrainsk medlemskab, da Ukraine ikke lever op til kriterier som blandt andet en velfungerende økonomi og demokratiske institutioner.

Præsident Zelenskyj slog dog fast, at der ikke bør herske nogen tvivl om, at Ukraine har samme europæiske værdier som andre EU-lande.
 
“Ukraine kæmper for de samme mål som EU, så er vi som minimum klar til at være kandidatland. Vores folk støtter EU mere end andre lande, der allerede er medlemmer. 96 procent af os støtter EU-medlemskab,” sagde han.

{{toplink}}

Flere bump på Ukraines vej til EU-medlemskab

Selvom lysten til at rykke ind i EU ikke er til at tage fejl af fra ukrainsk side, findes der ikke en hasteprocedure for at få EU-medlemskab.

Det vil sandsynligvis kræve en række reformbetingelser og som regel tage flere år, da processen skal skræddersys til det enkelte land.

Derudover er der forskellige udfordringer, som kan påvirke Ukraines vej til en mulig kandidatstatus i EU. 

Ukraine har været kendt for at have store problemer med korruption. Ifølge den årlige kategorisering af verdens demokratier fra Freedom House er landet kategoriseret som et “delvist frit” demokrati.

Samtidig har Ukraine titlen som det fattigste land i Europa. Og landet vil potentielt samtidig blive Unionens femtestørste land – og kunne derved få stort præg på det europæiske samarbejde.

Forrige artikel Prehn skal i lukket samråd om verdensmål onsdag Prehn skal i lukket samråd om verdensmål onsdag Næste artikel Altingets ultimative guide til Folkemødet: Her er de ting, du ikke må gå glip af Altingets ultimative guide til Folkemødet: Her er de ting, du ikke må gå glip af