Prehn skal i lukket samråd om verdensmål onsdag

Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har indkaldt minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn til et lukket samråd om verdensmålene. Samrådet er lukket for at kunne tale frit, siger formanden.

Hvad har Danmark gjort for gøre andre lande bedre til at opfylde de verdensmål, som Rasmus Prehn (S) har ansvar for som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri?

Det spørgsmål skal ministeren besvare i et lukket samråd onsdag.

Udvalgsformand René Christensen (DF) forklarer, at mødet er lukket for at give en mere ”uformel og fri debat”.

”Hvis vi som udvalg skal arbejde med verdensmålene, så skal vi gøre det, fordi vi har lyst, og fordi vi synes, at vi får noget ud af det. Så hvordan får vi det til at være mere dynamisk og skabe værdi for os politisk? Det vil vi gerne diskutere,” siger René Christensen.

”Giver verdensmålene noget, flytter de noget politisk? Eller skal man gå med den runde nål bare for at gå med den?” siger formanden.

Opfordringen til at arbejde med verdensmålene kommer blandt andet fra 2030-netværket, Folketingets tværpolitiske netværk for FN’s verdensmål.

Netværket har i breve til blandt andet Miljø- og Fødevareudvalget fremhævet verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion, hvor Danmark ifølge både uafhængige rapporter og Finansministeriet klarer sig dårligt.

Intet fordækt

René Christensen understreger, at samrådet ikke er lukket for at skjule noget.

”Han (Rasmus Prehn, red.) vil jo stadig være underlagt ministeransvar. Men det gør det for eksempel nemmere at lade embedsværket tale lidt,” siger René Christensen.

”Og så kan det godt være, at vi finder ud af, at vi godt vil arbejde med det (verdensmålene, red.) og derefter vil holde åbne samråd,” siger formanden.

Hvorfor skal ministeren redegøre for, hvad Danmark gør for at gøre andre lande bedre til at nå verdensmålene ­– og ikke hvad Danmark selv gør?

"Det kan jo handle om meget, men personligt synes jeg, at det er det, der er det spændende. Det kan man jo også kapitalisere på ved at sælge teknologierne bag. Det synes jeg, man skal være helt åben om,” siger René Christensen.

”Verdensmålene er jo sådan set interessante, men det skal ned i en dansk kontekst,” siger han.

Han understreger, at han generelt er meget positiv over for verdensmålene.

”Alene det at alle FN’s medlemslande ­– også nogen, der er i krig med hinanden – er blevet enige om det, er ret stort,” siger René Christensen.

Forrige artikel Nyt permanent børnetillæg og afskaffelse af kontanthjælpsloft: Her er den nye aftale om kontanthjælp Nyt permanent børnetillæg og afskaffelse af kontanthjælpsloft: Her er den nye aftale om kontanthjælp Næste artikel Zelenskyj appellerer til Danmark: Luk os ind i EU Zelenskyj appellerer til Danmark: Luk os ind i EU