Nye oplysninger fra våbenfabrikant afslører: Ellemann gav usande informationer

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen sagde, at myndighederne havde hentet tilbud fra tre våbenfabrikanter, da han hastede et milliardindkøb igennem Folketinget. Men den ene fabrikant siger nu, at den slet ikke havde givet tilbud på opgaven. Troels Lund har ingen kommentarer.

Forsvarsminister og V-formand Jakob Ellemann-Jensen har givet forkerte informationer til Folketinget.

Det viser nye oplysninger i sagen om et milliardindkøb af våben til Danmark.

For da forsvarsforligskredsen i januar under stort tidspres skulle beslutte, hvilken våbenfabrikant der skulle levere nye våben til Danmark for et beløb i milliardklassen, fortalte Ellemann og Forsvarsministeriet, at myndighederne havde hentet tilbud fra tre forskellige våbenfabrikanter, herunder Nexter, som er ejet af den franske stat.

Det stod blandt andet i et notat, som blev udleveret til partierne, og som Altinget er i besiddelse af.

Men det er ikke rigtigt.

Det franske våbenfirma er ikke blevet kontaktet af de danske myndigheder og bedt om at give tilbud på den konkrete opgave, oplyser Nexter i en skriftlig udtalelse til Altinget.

"Nej," lyder det kort fra våbenfabrikanten til Altingets spørgsmål om, hvorvidt Danmark havde bedt om et tilbud på opgaven om at levere 19 kanoner hurtigst muligt.

{{toplink}}

Kontroversiel våbenfabrikant

Altinget har desuden fået aktindsigt i dokumenter, som tegner samme billede: Det er ikke korrekt, at de danske myndigheder havde indhentet tilbud fra Nexter, og ministeren har dermed fejlinformeret Folketinget.

Oplysningerne er ekstra opsigtsvækkende, fordi Jakob Ellemann og regeringen allerede er under heftig kritik for forløbet omkring indkøbet af våben for 1,7 milliarder skattekroner.

Ministeren og ministeriet lagde nemlig stort tidspres på de øvrige partier og anbefalede klart at købe våbnene fra en kontroversiel israelsk leverandør, som tester våben i Gaza og på Vestbredden og derfor er boykottet af flere investorer, pensionskasser og lande som Norge.

Folketinget fik ganske få timer til at godkende milliardindkøbet, fordi tilbuddet fra israelerne ifølge ministeren ville løbe ud få dage senere. Men i sidste uge kunne Altinget fortælle, at tilbuddet slet ikke udløb så hurtigt som oplyst.

Og nu står det klart, at det heller ikke var korrekt, da ministeren oplyste, at det israelske tilbud var bedst blandt tre – for det tredje fandtes reelt ikke.

{{toplink}}

Gav løst tilbud på en anden opgave

Faktisk havde Nexter Systems ikke været i kontakt med det danske forsvar siden det tidlige efterår, hvor Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI, bad om et løst tilbud på en anden opgave, nemlig tilkøb af seks kanoner af typen Caesar 8x8.

"I begyndelsen af september 2022 er Nexter blevet bedt af FMI via e-mail om uforpligtende pris- og tilgængelighedsoplysninger, hvis der skulle anskaffes yderligere seks CAESAR 8x8. De ønskede oplysninger blev fremsendt kort efter," oplyser en talsperson fra Nexter til Altinget.

Små fem måneder senere  - i januar i år - havde Danmark en langt større og mere akut opgave om at nyanskaffe 19 af den samme type kanoner, fordi vi havde doneret de eksisterende til Ukraine. Men denne gang blev Nexter altså hverken spurgt, om de kunne levere, til hvilken pris eller hvornår.  

Forsøgte forgæves at få kontakt

Den franske våbenfabrikant forsøgte ellers flere gange forgæves at komme i kontakt med FMI for at diskutere priser og leveringstider.  Det viser en aktindsigt i kommunikationen mellem FMI og Nexter.

De sidste mails fra Nexter landede i indbakken hos de indkøbsansvarlige i styrelsen, samtidig med at politikerne sad til mødet med Jakob Ellemann-Jensen 26. januar og blev anbefalet at vælge israelske Elbits artilleri og raketkastere.

{{toplink}}

Partier: Det kunne have ændret vores beslutning

Konservative, SF, Liberal Alliance og Radikale siger, at de nye oplysninger kunne have ændret deres beslutning i sagen.  

Ifølge partileder Martin Lidegaard havde Radikale “helt sikkert ikke sagt ja til at købe det israelske artilleri”, hvis man havde vidst, at Forsvaret ikke havde spurgt de andre våbenproducenter.

"Det rokker ved hele præmissen for hvorfor vi valgte det system, som vi valgte. Det er kritisabelt. Det er simpelthen manipulation," siger SF-forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen.

{{toplink}}

Minister venter på redegørelse

Altinget har forelagt Forsvarsministeriet de nye oplysninger. Men i en mail til Altinget henviser fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) blot til, at han har bestilt en redegørelse for forløbet:   

"Indtil redegørelsen er klar, har jeg ikke yderligere kommentarer til sagen."

SF og LA indkalder fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen i hastesamråd på baggrund af de nye oplysninger.  

{{toplink}}

, ,

Forrige artikel Radikale Venstre foreslår grøn grundlov Radikale Venstre foreslår grøn grundlov Næste artikel Overblik: Her holder politikerne grundlovstaler Overblik: Her holder politikerne grundlovstaler