Ugen i dansk politik: Vælgerne stemmer til kommunalvalget, og Barbara Bertelsen vidner i minksag

Ugen starter med valgets afslutning og slutter med minkkommissionens afhøring af departementschef Barbara Bertelsen og justitsminister Nick Hækkerup (S). Få overblikket over ugen i dansk politik her.

Valgflæsket er på panden, og de første krydser er sat. Valgkampen går på hæld.

Velkommen til en ny uge i dansk politik.

Det kan ikke undre nogen, at kommunal- og regionsvalget stjæler rampelyset. Det er dog ikke det eneste, der sker.

Rigsretten mod Inger Støjberg holder pause, men minkkommissionen fortsætter med afhøringer af statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og justitsminister Nick Hækkerup (S) i slutningen af ugen.

Altinget giver dig her ugens politiske overblik:

MANDAG

Stilheden før stormen. Den sidste slutspurt for de mange kandidater til kommunal- og regionalvalget. Der er ingen store aftaler eller begivenheder i kalenderen, men kun kampen for vælgernes gunst.

TIRSDAG

Det er valgdag for kommunal- og regionalvalget.

  • Kl. 08:00
    VALG: Valgstederne åbner.
  • Kl. 18:00-20:00
    VALGFEST: Alle større partiers valgfester åbner i hovedstaden, hvor partiledere forventes at holde taler på valgaftenen. Det vil ligeledes være forventeligt, at der holdes valgfester i flere af de 98 kommuner.
  • Kl. 20:00
    VALG: Valgstederne lukker. Optællingen starter.

ONSDAG

Dagen for politiske tømmermænd og det største døgn for konstitueringer af byrådene.

  • Kl. 00:00-23:59
    KONSTITUERING: De nyvalgte byråd konstituerer sig løbende. De kan dog først officielt fordele borgmester- og udvalgsposter mellem 1. og 15. december. I 2009 var 46 procent af alle konstitueringsaftaler dog offentliggjort dagen efter valget.
  • Kl. 08:30-09:45
    VALG: Valgmorgen i Altingets Gård. Hvilket parti bliver størst? Hvor bliver der stadigvæk kæmpet om magten? Altinget gør status efter valget. Gæster inkluderer Ritt Bjerregaard, Simon-Emil Ammitzbøll-Bille og Pia Allerslev. Det er gratis, og der serveres kaffe og borgmesterstang. Tilmelding foregår her.
  • Kl. 13:00
    MØDE I SALEN: Regeringens ministre vil i en spørgetime besvare indsendte spørgsmål fra folketinget. Dagsordenen udgives aftenen før. Yderligere skal der behandles lovforslag om både elforsyning og godskørsel. Du kan følge med her.

TORSDAG

Valgflæsket er langsomt fordøjet, og torsdagen byder på én afhøring i minkkommissionen og flere samråd.

  • Kl. 09:00
    AFHØRING: Minkkommissionen vågner fra sin dvale efter valget. En af nøglepersonerne i sagen er statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen. Hun skal afhøres for første gang, og der er ikke planlagt andre afhøringer på dagen. Der er lagt op til et maraton af en afhøring.
  • Kl. 10:00
    MØDE I SALEN: Der behandles lovforslag i folketingssalen: lov om reduktion af engelsksprogede uddannelser, lov om hav og fisk, lov om hold af mink, samt lov om kommunale sundhedsydelser og psykiatriske afdelinger. Se med her.
  • Kl. 10:15-11:16
    SAMRÅD: Hvornår vil regeringen ”leve op” til ambitionen fra forståelsespapiret om at fremme ytringsfriheden for offentligt ansatte? Det vil SF’eren Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) gerne vide, og har derfor indkaldt justitsminister Nick Hækkerup til samråd i retsudvalget.
  • Kl. 11:00-12:00
    SAMRÅD: Hvad kommer det skandaleramte offentlige byggeprojekt Niels Bohr-bygningen til at koste i husleje for Københavns Universitet? Og hvornår bliver bygningen, der skulle stå færdig i 2016, overdraget? Det vil Troels Lund Poulsen (V) vide, og har derfor indkaldt transportminister Benny Engelbrecht til samråd i finansudvalget.
  • Kl. 12:50-13:50
    SAMRÅD: Hvad er sundhedsrisikoen ved at genåbne minkerhvervet? Hvad har regeringen gjort for at få branchen ud af dvale? Og hvilke aktører har regeringen været i kontakt med i processen? Dét vil Thomas Danielsen (V) have belyst, og har derfor indkaldt ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), til samråd i miljø- og fødevareudvalget.

FREDAG

Den sidste hverdag i ugen leverer en perlerække af afhøringer i minkkommissionen.

  • Kl. 09.00
    AFHØRING: Afdelingschef i Finansministeriet, Martin Ulrik Jensen.
  • Kl. 10.45
    AFHØRING: Kontorchef i Statsministeriet, Karen Nilaus.
  • Kl. 13.00
    AFHØRING: Justitsminister, Nick Hækkerup.
  • Kl. 14.45
    AFHØRING: Daværende særlige rådgiver i statsministeriet, Sara Vad Sørensen. 

Forrige artikel Udsatte unge ydmyges og mobbes på københavnsk specialinstitution Udsatte unge ydmyges og mobbes på københavnsk specialinstitution Næste artikel Lokalredaktørernes analyse: Disse sjællandske borgmestre skal frygte de lange knives nat Lokalredaktørernes analyse: Disse sjællandske borgmestre skal frygte de lange knives nat