Ugen i dansk politik: Mogens Jensen bliver afhørt i Minkkommissionen

I Minkkommissionen skal tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) for første gang afgive forklaring om sagen, som kostede ham ministerposten. Ugen byder også på behandlinger af flere lovforslag og udvidet spørgetid med statsministen. Få overblikket her.

Velkommen til Altingets overblik over en ny uge i dansk politik, hvor tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) for første gang skal afhøres i Minkkommissionen.

Ministertaburetten væltede under Mogens Jensen, få dage efter det i november sidste år kom frem, at der manglede lovhjemmel til regeringens beslutning om at aflive alle mink.

Ugen byder også på udvidet spørgetid med statsministeren i folketingssalen, og i Rigsretten fortsætter afhøringerne i sagen mod Inger Støjberg om ulovlig adskillelse af asylpar.

Mandag

  • Specialkonsulent Kritstina Rosado afhøres mandag i Rigsretten i sagen om tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs instruks om at adskille asylpar. I perioden hvor asylpar ulovligt blev adskilt uden undtagelser var Kritstina Rosado souschef i det kontor i Udlændingestyrelsen, der behandlede sagerne.

Tirsdag

  • Sagen mod Inger Støjberg i Rigsretten fortsætter tirsdag. Her skal asylchef i Røde Korts Anne la Cour afhøres. Hun var tæt på forløbet omkring adskillelsen af asylpar, fordi Røde Kors drev asylcentrene, hvor adskillelsen skete.
  • Klokken 13 er der møde i Folketingssalen. Her er der udvidet spørgetime med statsminister Mette Frederiksen (S). Der vil også blive behandlet en stribe nye lovforslag – herunder loven om midlertidig opholdstilladelse til personer, der har hjulpet danske myndigheder i Afghanistan.
  • I Sundhedsudvalget skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) besvare en række spørgsmål fra udvalgsmedlemmerne om regeringens lovindgreb i sygeplejerskernes strejke. Enhedslisten har indkaldt til samrådet og vil blandt andet have besvaret, hvorfor manglen på sygeplejersker og afvikling af udskudte operationer ikke indgik i regeringens overvejelser op til lovindgrebet.
  • Hvordan vil regeringen sikre beskyttelse af lejere i almene boligforeninger, når der foretages renoveringer? Det skal indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) svare på i Indenrigs- og Boligudvalget. Derudover er ministeren også blevet bedt om at forholde sig til, om kommuner skal kunne modsætte sig renovering i en boligafdeling, hvis beboerne i boligforeningen fastholder ønsket om at kunne vende tilbage til deres lejligheder. 

 Onsdag

  • Rigsretssagen mod Inger Støjberg fortsætter onsdag med afhøring af funktionsleder i Røde Kors Helle Kjems.
  •  I hvilket omfang er borgernes sociale og økonomiske forhold afgørende for deres sundhed?  Det skal en høring i Sundhedsudvalget onsdag kaste lys over. Med høringen ønsker udvalgsmedlemmerne råd om, hvordan man bedst kan bekæmpe uligheden i danskernes sundhed.
  • I Beskæftigelsesudvalget skal udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) forklare, hvad regeringen gør for at nedbringe sagsbehandlingstiden i Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).
  • I folketingssalen er der spørgetid, hvor ministrene skal besvare folketingsmedlemmernes oversendte spørgsmål.

Torsdag

  • Afhøringerne i rigsretssagen mod Inger Støjberg genoptages torsdag. Her skal forhenværende indkvarterings- og fælles faglig koordinator på Asylcenter Holmegaard Trine Kristensen og kontorchef i Udlændingeministeriet Anette Görtz vidne i sagen.
  •  I Minkkommissionen tages der hul på tre dage med afhøringer. Og torsdag skal tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) give sin version af sagsforløbet omkring aflivningen af alle mink, som senere kostede ham ministerposten. Derudover skal også Søren Andersen og Ask Lyno-Hansen fra det daværende Miljø- og Fødevareministerium og Kristoffer Krohn Schaldemose fra Finansministeriet afhøres.
  • Forsvarsminister Trine Bramsen (S) skal over for Forsvarsudvalget forklare, hvorfor hun besøgte Ærø, samtidig med at Danmark stod over for at skulle evakuere blandt andre tolke fra Afghanistan, hvor Taliban hastigt rykkede frem mod Kabul. Samrådsspørgsmålet er stillet af Venstre.
  • Partierne behandler flere lovforslag i Folketinget. Der er blandt andet 3. behandling af forslag til lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der i Afghanistan har hjulpet danske myndigheden. Også velfærdsloven skal behandles, og Folketinget skal også tage stilling til et borgerforslag om ændring af lov for hadforbrydelser.  

Fredag

  • I Minkkommissionen afhøres Kent Harnisch og Martin Ulrik Jensen fra Finansministeriet samt Johan Kristian Legarth og Camilla Marta Giordano fra Justitsministeriet.
  • Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal i Udenrigsudvalget besvare spørgsmål om statsministerens besøg i Israel i foråret. Formålet med besøget var et muligt samarbejde om vacciner. Ministrene skal svare på, hvad Danmark konkret fik ud af besøget, og hvorvidt det var hensigtsmæssigt, at besøget fandt sted under den israelske valgkamp.

Lørdag

  • Minkkommissionen fortsætter afhøringerne lørdag, hvor Nikolaj Veje fra Fødevarestyrelsen og Ane Myrhøj Bisgaard fra Erhvervsministeriet skal afgive forklaring i sagen om manglende lovhjemmel til aflivning af mink.

Forrige artikel Blå partier truer med at slukke Dybvads drøm om almene boliger Blå partier truer med at slukke Dybvads drøm om almene boliger Næste artikel Næsten ingen ledige er i nyttejob: Det vil et flertal af byrådskandidaterne lave om på   Næsten ingen ledige er i nyttejob: Det vil et flertal af byrådskandidaterne lave om på