Udflytning flytter stemmer

KLUMME: Der kan høstes en væsentlig politisk gevinst ved at få statens institutioner bredt ud i landet. Derfor vil det også stå helt centralt for Dansk Folkeparti, at regeringen ikke tager æren alene, skriver Altingets chefredaktør, Rasmus Nielsen. 

ET POLITISK FLERTAL - anført af regeringspartiet Venstre og storebror i Folketinget Dansk Folkeparti - vil flytte statslige arbejdspladser ud af København. Det er der så stort vælgerpotentiale i, at det i sig selv kan sikre VO genvalg om tre-fire år.

Et oprør fra udkanten har længe ulmet, men folketingsflertallet kan formentlig undgå dannelsen af "Provinspartiet", hvis det op til Folketingets åbning meddeler, hvilke styrelser der skal flyttes ud.

For de er virkelig sure derude. Hver kender sin historie. Tag f.eks. den praktiserende provinslæge, der regnede med, at salg af praksis blev hans pension. Men ofte kan den ikke sælges. Ingen læger vil til udkanten. Øv. 

VENSTRE PROKLAMEREDE LIGE op til juni-valget, at vandt partiet regeringsmagten, vil man inden for to måneder fremlægge en plan for, hvordan statslige arbejdspladser "udflages" til Danmark uden for København. Byerne Hillerød, Vordingborg, Frederikshavn, Holstebro og Haderslev fremhæves særligt som regionale centre, der skal begunstiges.

Hvorfor kan sagen flytte stemmer? De kolde hænder i embedsværket står på barrikaderne for at bevare embedsværket inden for voldene. Skidt pyt - DJØF leverer få, om nogen, stemmer til Dansk Folkeparti. Derimod bor vælgerhavet gerne tæt på Vandkantsdanmark. DF har formentlig en ny, veltimet mærkesag, der stimulerer vælgerflertallet lige så meget som flygtninge og EU. For hver styrelse DF får flyttet ud, kan der være ét DF-mandat ekstra ved næste valg. Skal vi vædde?

Udflytningen, uanset om det fagligt og økonomisk er forsvarligt eller ej, bærer det DNA, der flytter stemmer. DF's Peter Skaarup har allerede haft meget airtime, og ingen er i tvivl om, at DF med sit forslag om udflytning af 12 navngivne styrelser mest konkret har vist vejen fra Slotsholmen til Vandkanten.

Hvor meget bliver flyttet ud? Et godt bud er mindst seks styrelser. Mindre kan DF ikke leve med, når udspillet hedder 12. Der er visse ting, DF ikke giver sig på. At "vores Pia" skal være formand for Folketinget - og at statens kolde hænder skal fordeles over hele landet. Hvilke styrelser er mest oplagte i henseende til medieopbakning og vælgerfremgang? Kulturstyrelsen, det er meningsdannernes, kunstnernes og mediernes styrelse. Miljøstyrelsen - magtfuld meningsdanner, der sammen med Naturstyrelsen og Energistyrelsen naturligt kan placeres dér, hvor naturen og vindmøllerne er. Endelig skal Vejdirektoratet vel ligge tæt ved en jysk motorvejsudfletning?

TAG IKKE FEJL af, at medierne ude i landet i betydelig grad vil bakke sagen op. Statens egne medier er meget stærke regionalt, læs TV 2-regionerne og DR-regionerne, og f.eks. de private Jysk-Fynske Medier omsætter om to-tre år formentlig mere end ærkekøbenhavnske Berlingske. DF/V-lysten til udflytning vil med andre ord få massiv, positiv medieomtale dér, hvor vælgerne forbruger medier. Et lokalt/regionalt medium vil og skal altid tage parti for sit eget område. På lederplads så vel som på nyhedssiderne.

Tag nu f.eks. Bornholms Tidende, der som andre provinsdagblade kæmper for sin overlevelse. Sommeren har givet fuldt blus på udsigten til, at øen måske kan få gjort Kulturstyrelsen klippefast. Avisen henviser til, at Sverige har lagt dele af sin kulturstyrelse til Gotland, hvor det svenske forbillede til Allinges folkemøde afholdes. Logisk, ikke? Kulturstyrelsen må til solskinsøen med de mange malere. DJØF'ere, der vil flytte med, kan så bytte deres forstads-typehus, der alligevel snart er nedrivningsmodent, ud med en firlænget bondegård med park og udsigt til 15-20 kilometers kyststrækning og solopgang og -nedgang gennem samme vindue. Og tilmed få to millioner skattefrit med over, som kan fremrykke pensionen eller safariferierne.

I 90'ERNE ARBEJDEDE jeg som Christiansborg-korrespondent for TV 2's regioner. Lukning af statslige arbejdspladser fyldte virkeligt meget. Det har været en lang "priming" af den utilfredshed i Vandkantens vælgerhav, vi oplever i dag. TV SYD var f.eks. ægte forarget over, at Tønder mistede den ene statsinstitution efter den anden. Hvis VO så i 2015 placerer Energistyrelsen i Esbjerg og Miljøstyrelsen i Tønder, vil det give meget betydelig lokal sympati blandt stedlige medier og deres seere/lyttere/læsere/brugere = vælgere.

Der er en masse partitaktik i dette hér. Venstre og Dansk Folkeparti vil kappes om, hvem der får mest ære og vælgertilgang på det. Kristian Thulesen Dahl vil kunne forlange at fremlægge beslutningen om udflytning sammen med statsministeren, og Peter Skaarup skal samme dag på tv-turné landet rundt for at forklare, hvilke fordele landsdelene nu får. Den gamle landdistriktsminister, Carsten Hansen (S), blev ikke genvalgt. Helle Thornings-Schmidt prioriterede ikke møder om landdistrikternes fremtid. De nye magthavere har banen omtrent for sig selv.

HVAD ER DER så tilbage til storby-partierne LA og Konservative? Jo, man kunne koble udflytningen sammen med et loft over grundskylden - et loft, der ikke koster alverden. Sæt grundskyldsloften ned fra 34 promille, det vil helt overvejende komme københavnske grundejere til gavn. Og kombinér det med en enkel, letforståelig regel om, at ingen kan komme til at betale mere end f.eks. 350 kr. i grundskyld pr. år pr. kvadratmeter. Det vil så gavne især gode konservative Frederiksberg-grundejere og andre med små, kostbare storbygrunde. Gør det over tre år, så kommunerne vender sig til tanken, og så det kulminerer tæt på næste folketingsvalg. Sådan tænker en udspekuleret valgstrateg.

På den måde uddeler det nye flertal milde, balancerede gaver til både metropolen og provinsen. Uden at det reelt koster alverden. Som Fogh blev genvalgt på bl.a. stigende ejendomspriser efter indførelse af afdragsfrie lån, rummer udflytning og loft over dyr grundskyld afgjort stof, der peger frem mod næste valgsejr. Og som bekendt gik valgkampen i gang dagen efter valget.

PS: Der kom et brev. Fra skatteministeren. Han sagde såmænd bare tak for, at Altinget havde ønsket ham tillykke med posten. Brevet var sendt fra Skatteministeriet, Nykøbingvej 76, 4990 Sakskøbing.

Forrige artikel Stem stem stem -  slå jordskredsrekord Stem stem stem - slå jordskredsrekord Næste artikel Udvid Folkemødet som i Sverige og Norge Udvid Folkemødet som i Sverige og Norge