Udvid Folkemødet som i Sverige og Norge

KLUMME: Den svenske Almedalsuge inspirerede til dannelsen af Folkemødet på Bornholm, og vi har fortsat meget at lære af svenskerne, skriver chefredaktør Rasmus Nielsen.

SOMMEREN GÅR PÅ hæld – men de mange gode minder består. For mig var et højdepunkt at opleve Folkemødets svenske forbillede – Almedals-ugen i Visby på Gotland.

Vi var inviteret dertil af vores svenske redaktion, der er i fuld gang med at udbrede Altinget.se.

Alting er jo lidt større hinsidan. Hvad Folkemødet i Allinge presser igennem på tre et halvt døgn, bruger svenskerne dobbelt så længe på – en god uge, søndag til søndag. Hvert af de nu otte partier i riksdagen har sit eget døgn, hvor partilederens tale får lov at stå alene. I alt 3.200 debatter blev det til i år. Rekordmange.

Almedalsveckan er en stor oplevelse, som vi er alt for mange danskere, der alt for sent har opdaget og taget til os. Dalen er sådan set bare en flad græsplæne midt i det pittoreske Visby, og dér, lige efter midsommer, strømmer svenskerne ud under den lyse midnatshimmel. Gaderne præges af glade politikere og lobbyister. Helt som det skal være.

Det er helt tydeligt, at de centrale aktører i det svenske samfund har forberedt store programmer – mange tætpakkede med små varigheder pr. debat på ned til skarpe 15 minutter. De første mange år var det borgere, der mødte partiernes repræsentanter. De seneste år har organisationer og medier overtaget en god del af scenen. En såre naturlig professionalisering. 

Og hvad jeg har efterlyst på det danske folkemøde, så har medierne altså fået en meget fremtrædende placering i Almedalen. De store dagblade har ganske enkelt besat de bedste pladser lige omkring hovedscenen med store tv-studier, publikumstribuner osv. Flot.

Tilsvarende hos vores  lange søster Norge. Hér hedder nyskabelsen Arendalsuka sydvest for Oslo, der netop er afviklet - fra onsdag 12. august til tirsdag 18. ditto. Som i Sverige varer det demokratiske møde altså en uge. Hvorfor det hastværk med demokratiet, Danmark?

FOLKEMØDET PÅ BORNHOLM kan risikere at sejre sig selv ihjel – ikke mindst fordi det er så kort. Igen i år var der langt over 2.000 arrangementer, og det siger sig selv, at det kan ingen få overblik over elller udbytte af, når krudtet fyres af på tre en halv dag. Sandheden er jo, at arrangørerne kæmper om at tiltrække publikum og er lykkelige, hvis bare 10-15 stolepladser er besat med "folket".

Den hektiske afvikling på Bornholm giver sig også udslag i, at mange har svært ved at skaffe sig transport og indkvartering, fordi alle skal til solskinsøen samtidig. 

Netop i disse dage er der snesevis af mennesker i det politiske Danmark, der er fuldtidsbeskæftiget med at lægge sidste hånd på Folkemødet 2016. Og ja – det bliver endnu større end sidst, og ja – det bliver endnu mere kaotisk og præget af konkurrence om at lokke publikum indenfor i telte og haver.

ALMEDALEN INSPIREREDE TIL Folkemødet. Lad også det svenske forbillede og den norske Arendal-pendant inspirere os til at udvide Folkemødet til en uge midt i juni, hvor hvert parti repræsenteret i Folketinget får sin egen dag. Og hvor hver dag bl.a. får et særligt fagpolitisk fokus: Sundhed om mandagen, fødevarer om tirsdagen, miljø onsdag osv. Det vil give langt flere lejlighed til at opleve mere. Og det vil give en mindre hektisk afvikling af den folkestyre-fest, vi alle er så glade for.

Ok da, lad os bare gå i beskedne sko og starte tirsdag til søndag i 2016,  så kan vi tage søndag til søndag - den svenske model - i 2017, så også De radikale og deres to nevøer Alternativet og Liberal Alliance får deres eget døgn. De færreste vil naturligvis spendere hele ugen i Allinge. Men 15-20.000 vil komme de første dage, og 20-30.000 nye de næste. Voila - så meget for folkestyret.

Forrige artikel Udflytning flytter stemmer Udflytning flytter stemmer Næste artikel Private medier presses af alle