Travle EU-dage

EU: I Bruxelles har parlamentarikerne en ekstra travl uge, efter askeskyen er lettet. Torsdag talte USA's vicepræsident Joe Biden i Parlamentet, og fredag holder euro-blokkens ledere topmøde.

Askeskyen forstyrrede ikke alene flytrafikken for mange turister. Den fik også udsat en række afstemninger i EU under den sidste Strasbourgsamling. Men onsdag får parlamentarikerne igen muligheden for at stemme i Parlamentet, hvor en travl uge i Parlamentet indledes.

Fly og lufthavne vil dog fortsat blive diskuteret: Parlamentet ønsker nemlig at sikre, at sikkerhedstiltag, der rækker ud over de fælles EU-krav, bør betales af medlemsstaterne og ikke af fly-passagererne, som det foreslås af Kommissionen.

Biden i Parlamentet
Torsdag den 6. maj talte USA's vicepræsident Joseph Biden i Parlamentet. Biden besøgte Parlamentet under et besøg i Europa, hvor relationerne mellem USA og EU er på dagsordenen.

På sit besøg i Europa, der slutter fredag, skal Biden også møde NATO's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, EU-præsident Herman Van Rompuy, EU-kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, samt det nuværende spanske og det kommende belgiske EU-formandsskabslande.

Bidens tale til Parlamentet falder 25 år efter Ronald Reagans tale til Parlamentet, den 8. maj 1985, der markerede 40-årsdagen for afslutningen af Anden Verdenskrig.

Parlamentarikerne får også mulighed for at diskutere forholdet til USA, da man skal drøfte grundlæggende regler for datadeling mellem USA og EU. Her forventes parlamentarikerne at gentage en række betingelser til for eksempel godkendelse af overførsel af bankoplysninger til USA.

Krisetopmøde
Men altoverskyggende for EU i øjeblikket er krisen i Grækenland og de rystelser, det har skabt i euro-samarbejdet. Derfor afholdes der topmøde mellem de 16 lande i eurosamarbejdets regerings- og statschefer fredag aften.

Mødet er "uformelt", men opgaven er at diskutere, hvad læren af krisen i Grækenland er. Den tyske forbundskansler Angela Merkel sagde tirsdag i den tyske forbundsdag, at den græske krise kan true EU's fremtid.

Det tyske parlament skal stemme om den græske hjælpepakke inden fredag, og det forventes også, at Merkel vil komme til topmødet med konkrete forslag til at forhindre en gentagelse af krisen i Grækenland.

To muligheder
EU's økonomikommissær, finske Olli Rehn, forventes også at fremlægge et forslag om, at EU-Kommissionen i højere grad skal kigge medlemslandenes økonomi over skulderen.

Topmødet vil - ikke mindst på grund af dens uformelle karakter - dog byde på endnu flere ideer fra medlemslandene. Men det store spørgsmål bliver, hvilken form for enighed, der kan opnås.

Særligt Tyskland presser på efter vidtgående tiltag, men for vidtgående forslag vil kunne kræve en traktat-ændring - noget, der ikke vil falde i god jord og som mindst vil tage to år at få på plads. Men noget skal gøres, lød det tirsdag fra den franske erhvervs- og økonomiminister Christine Lagarde:

"Enten er vi seriøse og bygger noget op sammen, eller også vil det hele ende som et slag i luften," sagde den franske minister i et interivew med den franske avis Le Monde.

Forrige artikel Obama svigtede amerikansk økonomi i 2009 Næste artikel Ny lægeuddannelse i Aalborg møder modstand Ny lægeuddannelse i Aalborg møder modstand