Obama svigtede amerikansk økonomi i 2009

USA-SERIE I: Halvandet år efter den økonomiske nedsmeltning har amerikansk økonomi det fortsat svært. Først da det var for sent, forstod præsident Obama alvoren, lyder kritikken fra analytiker.

Af Anders Agner Pedersen

WALL STREET, NEW YORK: Han har spildt et år, hvad angår genopbygningen af den amerikanske økonomi, og det vil få alvorlige konsekvenser, både for den menige amerikaner og for præsidenten selv. Således lyder dommen fra Nykredits chefanalytiker, Ulrik Bie, her godt et år efter, at Barack Obama overtog ledelsen af en nation, der økonomisk befandt sig i sin værste krise siden børskrakket i 1929. For selv om man ikke kan bebrejde Obama for den finansielle nedsmeltning i efteråret 2008, så bærer han en del af ansvaret for, at den amerikanske økonomi fortsat er i knæ, og formentlig vil være det længe endnu.

"Demokraterne har misforstået det mandat, de fik af vælgerne. Det vigtigste i 2009 var ikke sundhedsreformen. Det var at få gang i den amerikanske økonomi, og der har Obama svigtet," siger Ulrik Bie, der har USA som et af sine primære fokusområder, og som tidligere har arbejdet som finansattache på den danske ambassade i Washington D.C.

Forspildt momentum
I den årlige State of the Union-tale i slutningen af januar, hvor den siddende præsident aflægger årsrapport om nationens tilstand, var budskabet fra Obama klart: Hovedfokus i 2010 er den amerikanske økonomi. Et budskab, som Ulrik Bie finder ganske fornuftigt. Der er bare lige et problem.

"Det kommer et år for sent. Han har mistet et meget værdifuldt år. For havde han brugt sin tid på at tale omkring håb og positivitet omkring økonomien i det første halvår af 2009, så kunne noget af den positive stemning, der var omkring ham, også have haft en reel effekt, hvad angår den amerikanske økonomi," påpeger Ulrik Bie, der forudser flere år, hvor amerikansk økonomi kun vil opleve svag vækst.

Det må ikke ske igen
Noget kunne tyde på, at det ikke kun er analytikere som Ulrik Bie, der er bekymrede over tingenes tilstand i Amerika. Går man en tur ned af Wall Street i New York, skal man ikke lede længe, før man finder amerikanere, hvis panderynker bliver dybe, så snart talen falder på den økonomiske krise. En af dem er Mindi Rambo. Hun arbejder sågar på selve Wall Street. Dog ikke på børsen, men på museet Federal Hall Memorial, hvorfra der er direkte udsigt ud på den gade, der af mange er blevet gjort til hovedansvarlig for den økonomiske krise.

"Lige nu er min største frustration Kongressen, fordi de bruger tiden på at slås i stedet for at blive enige om en plan. Om det så er den enes plan eller den andens plan, så tænker jeg som vælger: Gør noget! Stop snakkeriet! Hold op med at slås! Bare gør noget! Enten reguler bankerne eller også sørg for, at det her aldrig sker igen. Og hvis ikke I kan blive enige om det, så træd til side og lad præsidenten forsøge sig," lyder hendes opfordring. Som så mange andre amerikanere stemte hun på Barack Obama ved valget i 2008, men om hun stemmer på ham igen i 2012 er endnu usikkert.

"Jeg vil se tiden an. Han har kun haft jobbet i lidt over et år, så jeg vil lige give ham et par år mere, før jeg fælder min dom over, hvordan han har klaret det. Det bliver også interessant at se, hvem der stiller op imod ham. Hvis det er en, der har bedre ideer, eller som vil have bedre muligheder for at få partierne til at holde op med at slås imod hinanden, men i stedet begynde at samarbejde, så er det muligt, at jeg stemmer på den person," forklarer Mindi Rambo.

Økonomi vital for genvalg
Og netop genopbygningen af den amerikanske økonomi bliver vital for Barack Obama, hvis han skal gøre sig nogen forhåbning om at få ikke bare Mindi Rambo, men et flertal af amerikanerne til at stemme på ham ved valget i 2012. Derfor vil der komme flere tiltag fra Obamas side i den kommende tid for at få gang i økonomien, vurderer Ulrik Bie.

"Nogle af dem vil formentlig virke, men jeg tvivler på at det er nok. Som det er lige nu, så ligner Obama mere end mand, der prøver at finde ud af, hvad han skal gøre, end en mand, der har kontrol over bolden og ved, hvor han vil hen med den," siger Ulrik Bie og tilføjer:

"Lige nu er der rigtig mange amerikanere, der er skuffede over måden, han håndterer den økonomiske krise. Og hvis ikke han formår at få genopbygget den amerikanske økonomi inden 2012, så tvivler jeg kraftigt på, at han bliver genvalgt."
Forrige artikel Obamas Amerika – forandret eller fortvivlet? Obamas Amerika – forandret eller fortvivlet? Næste artikel Travle EU-dage Travle EU-dage