Trads: Thorning er cool, hvis hun udskriver valg nu

KLUMME: David Trads giver fire gode grunde for og imod, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) trykker på valgknappen inden sommerferien. 

’Bare rolig,’ har top-ministre sagt i ugevis, når jeg har spurgt dem om, hvornår valget mon kommer, ’vi har en plan!’.

Den plan er sådan set nem at gennemskue, for med de mange millioner kroner, som især Socialdemokratiet har brugt på at vinde vælgerne tilbage siden nytår, har det selvfølgelig været meningen, at valget skulle holdes april, maj eller juni.

Der er bare et men, og det er et ganske vigtigt men:

Svingende målinger
Meningsmålingerne er bedre nu – men de er ikke, hvor regeringstoppen håbede, de ville være.

Rød blok skal - siger alle mine kilder i regeringen - op på mindst 47 procent i samlet opbakning i flere målinger i træk, før det giver mening at udskrive valget. Jeg skal understrege, at statsministeren, som afgør sagen, ikke er blandt mine kilder her.

De seneste seks store målinger giver et temmeligt broget billede – idet Wilke i JP, Greens i Børsen og Epinion hos DR alle giver over 47 procent til rød blok, mens Norstat på Altinget, Gallup i Berlingske og værst Voxmeter for Ritzau alle er under det niveau.

Det er med andre ord udtryk for mere end almindelig ’risky business’, hvis Helle Thorning-Schmidt i denne eller næste uge vælger at udskrive valg til afholdelse i første halvdel af juni. Ja, hvis hun gør det, vil det være udtryk for, at hun virkelig er cool.

Men hvad taler for, at statsministeren alligevel udskriver valget netop nu? Det er der især fire gode grunde til:

1. Planen er åbenlyst, at det skal være nu!
Den kampagne, der har kørt siden nytårstalen, kulminerer i disse dage. Den linje, vi har set i offensive og dyre reklamer - fra #detdanmarkdukender over ’Kommer du til Danmark, skal du arbejde’ til ’Hvem skal betale Løkkes regninger’  – er tydeligvis en valgoptakt. Det er svært at se, at der er flere bazookaer tilbage i det socialdemokratiske arsenal.

2. Chancen for sejr til rød blok er bedre end nogensinde!
Det meget omtalte momentum for rød blok – altså om der er fremdrift – er reelt. Husk at rød blok har været bagud i alle målinger siden valget i 2011 – og indtil årsskiftet i reglen var bagud med mellem otte og ti procentpoint. I dag er man i reglen ’kun’ bagud med tre til seks point. Ikke prangende, men bedre end før.

3. Økonomien er så god, som den kan blive!
Det, som siddende regeringer normalt vinder på, er, at vælgerne generelt synes, at økonomien er god. De er derfor nervøse ved at skifte hest – se bare på, hvordan den britiske regering netop beholdt magten, fordi nøgletallene er gode. Det er de også i Danmark, og det er regeringens stærkeste kort, at de svære reformer virker.

4. I det mindste står Socialdemokratiet til et godt valg!
Som alle ved, har Helle Thorning-Schmidt aldrig prøvet at vinde et valg. Tværtimod har hun tabt alle de otte valg, hvor hun har stået i spidsen. I 2011 fik Socialdemokratiet med 24,8 procent det dårligste valg siden 1903. Lige nu ser det ud til, at statsministeren både kan prøve at gå frem og endda blive landets største parti igen.

Men hvad taler så imod, at valget udskrives nu, så vi i stedet får valg efter sommerferien. Det er der også især fire gode grunde til:

1. Vælgeropbakningen er simpelthen ikke stor nok!
Det er højrisikabelt at udskrive valg, når målingerne er så usikre, som de er netop nu. Det kan ske – tænk på Nyrup i 1998 og Løkke i 2011 – at siddende regeringer kan hente tre til fem procentpoint i en valgkamp. Men det plejer ikke at ske. Der skal i det mindste være medvind, når valgkampen går igang.

2. Alternativet er en uforudsigelig joker!
Alle har undervurderet Uffe Elbæks projekt. Først troede ingen, at Alternativet nåede at blive opstillingsberettiget. Dernæst troede ingen, at hans ’cirkus-projekt’, som ministre kalder det, ville få nogen særlig vælgeropbakning. I dag er alle klogere. Måske kommer partiet lige ind, måske bliver det til det stemmespild, der koster sejren.

3. Nedslidningskampagnen mod Løkke skal forlænges!
Socialdemokratiets lange kampagne mod Lars Løkke Rasmussen har båret frugt. Venstres formand opnår endog meget lav opbakning, når aviserne måler politikeres troværdighed. Problemet – set fra regeringens side – er imidlertid, at næsten alle dem, der forlader Løkkes Venstre, bare går til et andet blåt parti.

4. De Radikale skal have mere tid til at hente blå stemmer!
Det rigtig store udfordring lige nu er, at De Radikale styrtbløder i målingerne, hvor de står til at tabe mellem en tredjedel og halvdelen af deres vælgere. Ambitionen har hele tiden været, at den lille regeringsmakker skulle hente stemmer fra især Venstre, men den plan er slet ikke lykkedes for den nye partileder, Morten Østergaard.

Konklusion:

Helle Thorning-Schmidt skal virkelig have is i maven, hvis hun udskriver valg i denne eller næste uge.

Hvad tror jeg selv?

Ærligt talt er jeg i tvivl, men hælder nu til, at hun venter til efter sommerferien.

---
David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua: En dyr generalprøve? Cordua: En dyr generalprøve? Næste artikel Cordua: Folkemødehysteriet Cordua: Folkemødehysteriet