Trads: Merkel-besøg flytter ikke én stemme til Thorning

KLUMME: Hvis vælgerne ikke bryder sig om Thorning, så kan Merkel og Obama hoppe og danse og være på besøg hver og hver anden dag, uden at det hjælper en bønne. Statsministre bliver altid valgt eller fravalgt på deres egne bedrifter, skriver David Trads. 

Her er et dokumenteret faktum, som danske statsministre er rigtigt kede af:

Vælgerne lader sig ikke et øjeblik imponere over, at regeringschefen kommer helt tæt på klodens allervigtigste ledere som USA's præsident eller Tysklands kansler.

Lad mig give tre konkrete eksempler, hvor Helle Thorning-Schmidt har spist kirsebær med de store – og som umiddelbart endte med at have negativ effekt på meningsmålingerne i Søren Risbjerg Thomsens vejede gennemsnit

Det berømte selfie
Umiddelbart inden Thorning i februar 2012 besøgte Barack Obama i Det Hvide Hus, stod Socialdemokratiet til 22,2 procent. Pressen – inklusive undertegnede – beskrev fra Washington, hvordan statsministeren fik 'the royal treatment' af en præsident, der tog sig ekstra god tid. Måneden efter faldt vælgeropbakningen til 20,9 procent.

Inden Thorning i december 2013 tog sin berømte selfie med selvsamme Obama og den britiske premierminister David Cameron under Mandelas begravelse, fik S 22 procent. Billedet kom på forsiden af alverdens aviser, og herhjemme talte vi om hendes store internationale gennembrud. Måneden efter faldt snittet til 21,5 procent.

Tallene taler sit tydelige sprog
Kort inden Thorning i sommeren 2014 var tæt på at blive EU's præsident og mødte gud og hvermand, stod S til 22,5 procent. Statsministerens rundrejse til Berlin, Paris og det halve af Europa, som tog imod hende i audiens, blev udlagt som bevis på hendes prestige. Måneden efter faldt vælgeropbakningen til 21,5 procent.

Tallene taler med andre ord deres eget meget tydelige sprog:

Lige meget hvor meget statsministeren besøger eller modtager klodens fineste – ud over Obama kan det være den tyske kansler Angela Merkel, britiske Cameron, FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, eller for den sags skyld filmstjernen Sarah Jessica Parker fra ’Sex and the City’ – ja, så påvirker det ikke vælgerne en døjt.

Politiske superstars
Måske – vi ved det faktisk ikke – er de et øjeblik imponeret, men der er ingen dokumenteret effekt på den måde, de siger, at de vil stemme på. Tværtimod.

Mediernes tendens til at kamme over i begejstring over, at Thorning – eller før hende med samme magre resultat forgængerne Lars Løkke Rasmussen (V), Anders Fogh Rasmussen (V) og Poul Nyrup Rasmussen (S) – får så meget tid i selskab med de politiske superstars, lader vælgerne kolde.

Og nu bliver der så igen slået på de helt store trommer, fordi Angela Merkel kommer til København i denne uge. Mange kommentatorer og iagttagere – og ja, socialdemokratiske spindoktorer – har haft travlt med at sige, at det er en stor fjer i hatten, en appelsin i turbanen og en gave fra himmelen for Thorning, at den tyske kansler kommer på besøg netop nu.

Tysk stjernestøv uden effekt
Jeg tvivler på, at statsministeren selv tror på al den hype – og til alle de andre, som tror på, at udenlandsk stjernestøv vil smitte af, ja, de skulle tage at kigge på, hvad der lige er sket i Finland:

Midt under den finske valgkamp, som sluttede i sidste uge, fik den siddende statsminister, den konservative Alexander Stubb fra Samlingspartiet, orkestreret, at selvsamme Merkel kom på besøg. Med pomp og pragt ankom hun til Helsinki for at hjælpe, skrev de finske medier, partifællen Stubb til valgsejr. Det hjalp – selvfølgelig – ikke. Stubb tabte valget og hans parti gik 2,2 procent tilbage. Finnerne var ligeglade.

Det er ganske enkelt en gammel sandhed i politik, at statsministre – eller præsidenter eller borgmestre eller elevrådsformand – altid vælges eller fravælges på deres egne bedrifter.

Hvis vælgerne ikke bryder sig om eksempelvis Thorning, ja, så kan Merkel og Obama hoppe og danse og være på besøg hver og hver anden dag, uden at det hjælper en bønne.

It's the economy, stupid
Thorning – og det ved hun givet selv – skal vinde valget på, hvad hun har gjort for danskerne. Så simpelt er det – eller som James Carville, som var Bill Clintons berømte spindoktor, så rammende formulerede det i sin tid: "It’s always the economy, stupid!"

Hvis danskerne mener, at de har fået det bedre under hende, ja, så genvælger de hende.
---
David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua: Kommentatorer er ikke objektive om K-kampagne Cordua: Kommentatorer er ikke objektive om K-kampagne Næste artikel Cordua: Thornings momentum fiser ud Cordua: Thornings momentum fiser ud