Trads: Nu knuselsker de Alternativet i rød blok

KLUMME: I rød blok handler det nu om at tale Elbæk og Alternativet op. Kommer Alternativet ind, ser alt nemlig meget mere positivt ud for Thorning og langt mere dystert ud for Løkke, skriver David Trads. 

Dan Jørgensen, fødevareministeren, var den første, men han bliver langt fra den sidste socialdemokrat, der udsender kærlighedserklæringer til Alternativet:

”Jeg kan faktisk godt lide Uffe Elbæk og Alternativet – håber de kommer ind!” skrev han fredag på Twitter.

Beskeden var ledsaget af et foto fra et stort interview i Information, hvor Elbæk frejdigt konstaterede, at ”vi er naive, og vi er også blåøjede, men vi må ikke være dumnaive.”

Det handler om magt
Venlighederne over for Alternativet klinger ærligt talt en kende hult – for enhver, der har talt med en socialdemokratisk politiker de forløbne måneder, ved, at de inderst inde synes, at Elbæk lever på en fjern planet, frigjort med kontakt til virkeligheden.

Hvorfor knuselsker de ham så pludseligt i dag?

Svaret er enkelt – og handler selvfølgelig om magt:

Spærregrænsen
Alternativet står nemlig – stik imod den socialdemokratiske interne analyse for nogle måneder siden – til at komme meget tæt på spærregrænsen. I de seneste tre meningsmålinger er partiet endda kommet komfortabelt ind – senest med 2,5 procent i Epinion hos DR.

Regeringens overlevelse er tæt forbundet med Alternativets succes:

Hvis Elbæk lige akkurat kommer ind, tæller hans mandater med hos rød blok – mens de omvendt går tabt som stemmespild for rød blok, hvis Alternativet lige akkurat ikke kommer ind. Kommer Alternativet ind, ser alt meget mere positivt ud for Helle Thorning-Schmidt (S) og langt mere dystert ud for Lars Løkke Rasmussen (V)

Op til valgets udskrivelse så det i de vejede gennemsnit af meningsmålinger ud, som om partiet ville høste omkring 1,5 procent af stemmerne – og det gjorde naturligvis de borgerlige partier glade.

Rød blok taler Elbæk op
De seneste målinger viser nu, at der er en pæn chance for, at Alternativet kommer i Folketinget, hvilket er optimalt for centrum-venstre.

Derfor handler det nu om for især Socialdemokratiet, Radikale, men også SF og Enhedslisten, at tale Elbæk op – og i hvert fald ikke ned. Det ser vi i valgets første døgn meget tydeligt. Under de to partilederrunder på DR1 og TV 2 fik Elbæk tydeligt fripas – for ikke en eneste gang blev han udfordret af de øvrige partier, slet ikke af rød blok.

Thorning-Schmidt smilte faktisk anerkendende, mens Elbæk talte – og selv Morten Østergaard, den radikale leder, så ud, som om han respekterede manden, som, indtil han stiftede Alternativet, var radikal minister. Pia Olsen Dyhr (SF) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL), hvis partiers vælgere mest direkte er dem, som Elbæk appellerer til, lagde også ansigterne i de rette folder.

Foragt og håb i blå blok
Det spændende bliver nu at se, hvordan blå blok reagerer:

Hidtil har de blå partier kigget på Alternativet med en blanding af foragt og håb. Foragt, fordi Lars Løkke (V), Søren Pape (K), Anders Samuelsen (LA) og Kristian Thulesen Dahl (DF) synes, at partiets politik er en dårlig vittighed. Håb, fordi de selvsamme politikere ved, at hvis det lige præcis ikke lykkes for Alternativet at komme ind, ja, så er chancen for regeringsskifte langt større.

De fløjlshandsker, som blå blok hidtil har haft over for Elbæk, kan meget hurtigt blive taget af. Lige nu er der nemlig grund til at tro, at der blandt borgerlige spindoktorer spekuleres på, hvordan der kan blive sat stød ind, som kan få Alternativet ned under spærregrænsen.

Det er imidlertid ikke nemt – for den gruppe af vælgere, som holder af det nye parti, er typisk dem, der mest lægger afstand til den traditionelle, maskuline form for valgkamp.

---
David Trads skriver hver dag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Journalistisk lavpunkt under hidsigt angreb på Løkke Trads: Journalistisk lavpunkt under hidsigt angreb på Løkke Næste artikel Trads: Løkke ligner en taber før tv-duel med Thorning Trads: Løkke ligner en taber før tv-duel med Thorning