Trads: Journalistisk lavpunkt under hidsigt angreb på Løkke

KLUMME: Medierne gik over stregen, da de i går først angreb Lars Løkke med en række en-kilde-historier og senere Panorama-direktør Morten Broager for åben skærm. Vælgerne har brug for kritisk, men ikke aggressiv journalistik, skriver David Trads.

Lad os begynde med konklusionen:

Lars Løkke Rasmussen talte sandt, da han i partilederrunden på tv genfortalte en historie om en mand, der efter at have regnet på forskellen mellem sin løn og kontanthjælpen, besluttede sig for at sige sit job op.

Den historie havde Venstres formand nemlig fået, da han i marts besøgte Panorama-fabrikken i Taastrup, da dets direktør fortalte ham den. Forløbet er bekræftet af direktøren, Morten Broager, og af en lokaljournalist fra Roskilde Dagblad, der dækkede mødet.

Nå, det var fakta. Tilbage til journalistikken:

Medier i blodrus
Torsdag gik en stor del af de danske medier nemlig amok i noget, der lignede en blodrus. Løkke, der som bekendt lider af lav troværdighed, var som et svagt bytte, der skulle nedlægges. Medie på medie bragte på tv, radio, print og især på nettet den ene ’afsløring’ efter den anden, som bibragte det indtryk, at Løkkes påstand sikkert ikke holdt vand.

I en stribe en-kilde-historier blev Venstres formand mistænkeliggjort:

Fagforeningen 3F, det lokale jobcenter, Dan Jørgensen, Mogens Lykketoft, Helle Thorning-Schmidt med flere – næsten allesammen politiske modstandere – fik lov til ukritisk at baske til Løkke. De må have nydt det – for de udnyttede naturligvis chancen for at ridse i lakken hos oppositionens leder.

Absurd scene i Tivoli
Imens burede direktør Morten Broager sig inde, søgte hjælp fra en tidligere Venstre-spindoktor, idet han aldrig før havde prøvet at stå midt i en mediestorm. Broager besluttede til sidst at gå live i Go' Aften Danmark på TV2 i Tivoli – og der gik det for alvor galt:

Et kobbel af journalister – anført af to live-reportere fra TV2 og DR1 – gik så aggressivt til værks over for den arme Broager, at det endte med en absurd scene, hvor en kameramand væltede omkuld, da han forsøgte at komme endnu tættere på. Spørgsmålene til direktøren var i øvrigt så hårde, at det fik Mette Østergaard, chef for TV2 News, til efterfølgende at undskylde uden omsvøb:

"Det er ikke sådan, vi ønsker at dække en valgkamp. Vi ønsker fokus på politik og substans," sagde chefen i en prisværdig erklæring.

TV2 News er det eneste medie, der undskyldte, men rettelig begik de fleste samme fejl. I jagten på at angribe en toppolitiker blev ethvert angreb legalt. Det var – langt hen ad vejen – research for åben skærm, hvor en-kilde-påstande ukritisk blev viderebragt.

Kritisk, ikke aggressiv, journalistik
Der er intet i vejen med at være kritisk. Tværtimod. Det er mediernes opgave under en valgkamp. Men – og det er et ganske vigtigt men – det skal foregå efter ordentlige journalistiske metoder. I samme øjeblik, det står klart, at Løkke rent faktisk har refereret en historie korrekt, ja så har han jo ikke gjort noget forkert.

Problemet med den valgkamp, vi står midt i, er, at medierne har afsat flere resurser end nogensinde før til at dække live og hele tiden. Det betyder, at der er mindre tid til at tjekke, om historierne er korrekte. Lad os håbe – for journalistikkens skyld – at dette tidlige lavpunkt i valgkampen får de journalistiske brushaner til at tænke sig lidt bedre om.

Vælgerne har brug for kritisk, men ikke aggressiv, journalistik.

Et spørgsmål står i øvrigt tilbage efter det tumultariske døgn:

Kan det virkelig være rigtigt, at det ikke kan betale sig at arbejde?

Lad os håbe, at vi får bedre svar på det i løbet af de kommende dage.

---

David Trads skriver hver morgen under valgkampen klummen 'Hos Trads' på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Thorning gik straks i struben på Thulesen Trads: Thorning gik straks i struben på Thulesen Næste artikel Trads: Nu knuselsker de Alternativet i rød blok Trads: Nu knuselsker de Alternativet i rød blok