Thorning lægger afstand til Vestager

OPPOSITION: Helle Thorning-Schmidt (S) har valgt side i oppositionen, og valget faldt ikke ud til De Radikales fordel.

S og SF er de toneangivende partier, og R får ingen indrømmelser på udlændingeområdet.

Så skarpt melder Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, nu ud. 

"De Radikale har valgt en mere fri rolle i oppositionen, og derfor har jeg koncentreret mig om de to toneangivende partier i oppositionen - altså S og SF - og skabt en fælles platform for os," siger Helle Thorning-Schmidt til politiken.dk, og fortsætter:

"Jeg vil gerne se vælgerne i øjnene og sige, at på udlændingepolitikken bliver det, som S og SF er enige om. Det er sådan, det bliver."

Engell: Helt ny politisk situation
Politisk kommentator ved Ekstra Bladet, Hans Engell, vurderer udmeldingen som et meget vigtigt signal:

"Det er en helt ny politisk situation, at Socialdemokraterne lægger langt mere vægt på samarbejdet med SF end De Radikale. Og det er selvfølgelig, fordi den socialdemokratiske ledelse oplever De Radikale som en usædvanlig ustabil og svingende politisk makker i denne tid," siger han til jp.dk.

"Dagen i går var også et eksempel på, at der er betydelig afstand mellem partierne. Hvor Margrethe Vestager stod foran Brorsons Kirke og holdt tale, støttede Helle Thorning regeringen. Villy Søvndal var nok kritisk i forhold til aktionen, men det var altså Kamal Qureshi, der stod og talte på Christiansborg Slotsplads. Det var ikke Villy Søvndal," pointerer Hans Engell.

Vestager undrer sig
Den radikale partileder, Margrethe Vestager, undrer sig over, at Helle Thorning-Schmidt er blevet ultimativ, for erfaringerne med ultimative krav i dansk politik har ikke været gode de seneste ti år.

"Uanset hvem der har statsministeransvaret, så skal man have flertal for de ting, man foreslår. Så kan det godt være, der er langt fra de radikale mandater til 90, men der er også et stykke fra de socialdemokratiske mandater til et flertal. Så derfor skal vi jo blive enige på et tidspunkt," siger hun til politiken.dk.

Søvndal er tilfreds
SF-formand Villy Søvndal er modsat Margrethe Vestager meget tilfreds med Helle Thorning-Schmidts melding.

"Jeg er glad for, at de ting, vi har brugt rigtig meget tid på, også er det, vi går til valg på sammen. Det er et meget løfterigt samarbejde, som Helle Thorning-Schmidt nu gør meget klart for vælgerne," siger Villy Søvndal.

Forrige artikel Høj bølgegang om Barfoeds hurtigfærger Høj bølgegang om Barfoeds hurtigfærger Næste artikel Jelved klar til at svinge håndtasken igen